Mejla

Ingvar Persson

Moderaten som borde hoppas på Löfven

En ny budget skulle vara bra för Ludvika

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Marcus Ericsson / AFTONBLADET / 85729

LEDARE

Ludvikas senaste kommunalråd, moderaten HåGe Persson, har nog goda skäl att hoppas att Stefan Löfven blir vald till statsminister på fredag. En ny regering skulle nämligen kunna befria honom från ett dilemma Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson har skapat.

Sedan demokratin genomfördes har ingen högerpolitiker haft något avgörande inflytande över vad som händer i Ludvikas lokalpolitik. Industriortens grundläggande socioekonomiska struktur, en rejäl portion traditionalism och kanske också inflytandet från arbetarrörelsens viktigaste folkhögskola Brunnsvik har helt enkelt gjort det omöjligt.

För en ort som Ludvika blir det problematiskt

Tills nu. Vid årsskiftet tillträdde nämligen HåGe Persson posten som kommunalråd i min hemkommun. Han delar ansvaret med socialdemokraten Leif Pettersson och det är Pettersson som håller i ordförandeklubban när Kommunstyrelsen sammanträder, men för Ludvikamoderaterna är kommunalrådsposten ändå ett nästan ofattbart stort steg.

Budgetkuppen stoppade bygge

Just därför är det lätt att tycka lite synd om HåGe Persson. En av de första arbetsuppgifterna på det nya jobbet blev nämligen att försöka förklara för lokaltidningen, Nya Ludvika Tidning, varför hans partikamrater i Stockholm stoppat ett byggprojekt som skulle ha givit kommunen 32 nya och välbehövliga lägenheter.

Foto: Henrik Schmidt/Ludvika Kommun

Det handlar förstås om budgetkuppen före jul. Den privata byggherren anser nämligen inte att planerna kan genomföras utan det investeringsstöd man räknat med. Och möjligheten att få det stödet försvann ju från en dag till en annan när riksdagen röstade igenom den moderata servettbudgeten.

– Det är väldigt tråkigt naturligtvis, säger HåGe Persson till Nya Ludvika Tidning.

För Ludvikamoderaterna innebär det inte bara att kommunen går miste om bostäder som skulle behövas. Det är dessutom ett streck i räkningen eftersom det är ett privat företag som drar sig ur. I åratal har de lokala Moderaterna talat om att kommunen borde få konkurrens när det gäller bland annat byggandet, och nu sätter partikamraterna i Stockholm stopp för precis det.

Vill vara lojal med partiet

I samtalet med Nya Ludvika Tidning försöker Persson vara lojal. Efter kontakter med partikamraterna i Stockholm konstaterar han att ”på riksnivå har de bedömt att investeringsstödet inte var något bra”.

Samtidigt medger han att för en ort som Ludvika blir det problematiskt.
HåGe Persson hade kunnat tillägga att moderaterna på riksnivå antagligen inte ägnade detaljer som 32 lägenheter i Ludvika en tanke när möjligheten till en politisk maktdemonstration dök upp. Och det är bara en av alla de detaljer som glömts bort.

Förhoppningsvis blir Stefan Löfven statsminister redan i morgon. I så fall finns investeringsstödet med bland de 73 punkterna, och ganska snart borde riksdagen få ta ställning till en ändringsbudget som rättar till de värsta tankevurporna efter moderatledningens budgetkupp.

Det skulle vara bra för Sverige och det skulle faktiskt göra jobbet lite lättare för Ludvikas första moderata kommunalråd.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

KD och M sviker hedersförtryckta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ludvika

Stefan Löfven

Elisabeth Svantesson

Bostadspolitik