Mejla

Ingvar Persson

När värmen slår till drabbas äldre hårt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Justitieminister Morgan Johansson hade kallat in sitt nationella krishanteringsråd i går. I regeringslokalerna fortsatte myndighetschefer och ansvariga politiker att prata om hur kampen mot de gigantiska bränderna ska fortsätta.

Krishanteringsrådet skapades för tio år sedan i ett försök att förbättra samordningen vid stora katastrofer, och det som händer i skogarna just nu är verkligen en katastrof.

Samtidigt som justitieministern träffade myndighetschefer i Stockholm hade hans kollega, äldreminister Lena Hallengren, rest till Uppsala och Tierp. Hon skulle besöka äldreboenden och vårdcentraler. På sätt och vis var det lika viktigt för att markera samhällsberedskapen i hettan.

Inte bara bränder

Torkan och värmen skapar nämligen inte bara bränder. De kan dessutom vara direkt livsfarliga för människor, i synnerhet små barn och äldre. Enligt Svenska Dagbladet har akutmottagningarna redan sett en ökning av patienter med klassiska värmerelaterade besvär som yrsel och fallskador. TT berättar att antalet sökningar på värmeslag och uttorkning hos sjukvårdsupplysningen 1177 mångdubblats sedan förra året.

Hetta är en utmaning för välfärden, och det gäller alldeles speciellt äldreomsorgen. Nu är till exempel det arbete personalen i hemtjänsten gör kanske viktigare än någonsin. Någon måste se till äldre människor som kanske uthärdar värmeböljan ensamma i en lägenhet där luften står stilla. Äldreomsorgen är lika viktig som räddningstjänsten.

I just Uppsala som Hallengren besökte i går har dessutom temperaturen inne på äldreboenden varit över 30 grader. Kommunen köper nu in portabla luftkonditioneringsanläggningar för att dämpa hettan.

Påverkar valet

I Svenska Dagbladet funderade i går statsvetaren Tommy Möller över hur det extrema vädret kan påverka valrörelsen. Möller konstaterar att situationen kan föra upp klimatfrågan på dagordningen.

Det borde den göra. Oavsett om just den här sommarens värme och torka ska skrivas på den globara uppvärmningen eller ej så är extremt väder något vi måste räkna med när temperaturerna stiger.

Men värmeböljan kommer att få politisk betydelse på flera sätt. Hettan och torkan påminner oss på punkt efter punkt om behovet av ett starkt samhälle. Det gäller räddningstjänsten och stödet till lantbrukare, men i minst lika hög grad sjukvården och omsorgen om de äldre.

Vi behöver en fungerande välfärd, och den måste finansieras.

Det är – när man tänker närmare på saken – vad politik oftast handlar om.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM