Mejla

Daniel Swedin

Det är för lätt att vara rik i Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Teckning Robert Nyberg
Teckning Robert Nyberg

LEDARE

”Sverige har världens högsta skatter”. Så låter en sliten refräng i den politiska debatten och från höger sjungs den förstås även den här valrörelsen.

Men stämmer det?

Frågar man människor som har det riktigt gott ställt tycks svaret vara ett rungande ja.

I den så kallade Panama-läckan som briserade 2016 avslöjades 500 svenskar – entreprenörer, företagsledare, direktörer och finansmän – med att ha sluppit undan skatt och gömt stora summor pengar i skatteparadis att ha startat brevlådeföretag i Panama. I en ännu större läcka i fjol avslöjades nya svenskar ur etablissemanget med att ha ordnat det så för sig att de inte bidrar till skolor, försvar eller nya vägar.

Avskaffat skatterna för rika

Samtidigt är Sverige det ena industriland som har avskaffat arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. För företag har bolagsskatten sänkts från 52 procent på 1980-talet till 22 procent i dag. Arbetsgivaravgifterna har sänkts rejält.

Magdalena Andersson (S) säger till TT att det idag finns omkring 3 400 individer med en sammanlagd inkomst på minst tio miljoner kronor och att 90 procent av deras totala inkomst utgörs av kapitalinkomster. Konsekvensen av skattesystemets konstruktion är att de i genomsnitt betalar skatt på 28 procent, betydligt lägre än vanliga löntagare.

Ett exempel: Antonia Ax:son Johnsson, ägare till bland annat lågpriskedjan Willys, skattar 18 procent trots att hon har inkomster på över 5 miljoner i månaden. Samtidigt får en kassörska i hennes livsmedelsbutik betala 23 procent i skatt.

Det är svårt att bli rik på arbete i Sverige. Men samtidigt som drygt 40 miljarder kronor undanhålls det gemensamma via skatteparadis på charmerande öar har Sverige i praktiken blivit ett skatteparadis för dem som har riktigt, riktigt mycket pengar.

Vill beskatta arbetsfria inkomster

Det är i Sverige betydligt mer lönsamt att få avkastning på ärvda pengar än att arbeta ihop dem. För svenska verkstadsarbetare som i avtalsrörelse efter avtalsrörelse har manats till ansvar kan det vara svårt att både svälja att direktören tjänar 50 gånger mer och samtidigt skattar mindre.

I dag presenterar Socialdemokraterna ett förslag för att beskatta den sortens arbetsfria inkomster som gör att de förmögna blir allt rikare och att klasskillnaderna ökar. Man föreslår en ny skatt på banker och en förändrad kapitalinkomstskatt som tillsammans kommer öka skatteintäkterna med ungefär 5 miljarder om året.

– De som tjänar mest ska också vara med och bidra, säger hon till TT.

Det är utmärkt steg på vägen. Pengarna behövs, men det handlar också om tillit. Det är tillit som gör att vanliga människor kan leva med att skatten höjs, om de får välfärd tillbaka. Tillit bygger också på att medborgarna kan lita på att de spelregler som finns gäller lika för alla. Utan den tilliten kommer vår samhällsmodell knäckas, med oöverbryggbar misstro och sociala och politiska konflikter i spåren.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Välfärd

Socialdemokraterna