Mejla

Ingvar Persson

Allianspartierna vill faktiskt sänka löner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den borgerliga oppositionens ”reformagenda”, ersättningen för ett valprogram, inleds med slags program för ”fler jobb och bättre integration”. Utspelet försvann snabbt i det allmänna bruset.

Det är lite synd. Just synen på arbetsmarknaden blir nämligen en av de stora vattendelarna i valet. Om Ulf Kristersson och hans kollegor får genomföra sina planer skulle många svenska arbetsplatser bli väldigt annorlunda.

Ett förslag handlar om de så kallade inträdesjobben, en idé Allianspartierna enades om förra året. I korthet betyder det att riksdagen ska inrätta en särskild form av anställning för ungdomar och nyanlända. Riksdagen ska dessutom bestämma lönen, nämligen 70 procent av kollektivavtalets lägsta ersättning.

När man tänker på saken är det oerhört dramatiskt.

Superlåga löner

För det första för dem som skulle tvingas arbeta för de nya superlåga lönerna. Tidningen Arbetet har räknat ut vilka löner det skulle handla om i tio vanliga arbetaryrken.

Den som till exempel inträdesjobbar som fastighetsskötare kan räkna med en månadslön på 11 382 kronor. Den som arbetar som bilmekaniker skulle få 11 829 kronor. Så där fortsätter det.

En städare, 13 671 kronor i månaden. Ett butiksbiträde 13 943 kronor. Ett restaurangbiträde 11 008 kronor. Före skatt.

Det är knappast löner som någon kan leva på.

Siffrorna är något år gamla, men de senaste avtalen gör knappast någon större skillnad.

Alla påverkas

För det andra skulle inträdesjobben på lite sikt påverka lönerna för andra anställda. En arbetsgivare vill naturligtvis inte betala mer i lön än nödvändigt. Om lagen tvingar unga och nyanlända att arbeta för väldigt låga löner tvingas andra att anpassa sig. Det är enkel marknadslogik, något man förväntar sig att borgerliga politiker känner till.

För det tredje skulle inträdesjobben etablera en helt ny princip i Sverige. Att staten inte ska lägga sig i lönebildningen har varit en hörnsten i vår samhällsmodell. Nu vill den politiska oppositionen rusa in och stifta lagar om maximilöner för stora grupper.

Stöd från SD

Det kan sluta precis vart som helst. Inte ens arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv önskar sig det stödet. Däremot har Sverigedemokraterna förslag som delvis överlappar de andra borgerliga partiernas. Men där talar man så klart inte om integration.

Som Mats Wingborg skriver på Dagens Arena, SD motsätter sig både smarta och idiotiska förslag som riktar sig till nyanlända.

Allianspartiernas planer handlar förstås inte bara om lönelagar. Man vill lägga ner arbetsförmedlingen, lätta på kraven för arbetskraftsinvandring och flerdubbla rut-avdraget för den som handlar hushållstjänster för mer än 5 000 kronor i månaden. Och naturligtvis urholka anställningsskyddet.

Det skulle som sagt bli ett annorlunda Sverige.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.