Ledare

Allt överskuggas av Håkan Juholt

Av: 

Katrine Marçal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

pressad  När Håkan Juholt i går visade sig var det många journalister som ville ha svar på frågor från S-ledaren.
pressad När Håkan Juholt i går visade sig var det många journalister som ville ha svar på frågor från S-ledaren.

LEDARE

12 OKTOBER 2011. Håkan Juholt

I dag är det partiledardebatt i riksdagen och statsministern kommer att stå i talarstolen och upprepa ordet ”ansvar”. De flesta svenskar litar i dag med rätta på Reinfeldts och Borgs förmåga att leda landet. Men det var inte detta alla de som satte sitt hopp till de nya Moderaterna röstade på.

Det stora problemet för Sverige är inte att Reinfeldt leder en svag minoritetsregering. Inte heller att Kristdemokraterna verkar ha bestämt sig för att gå under. Det stora problemet är att ingen vet vad alliansen har för idéer bortom vad de förhandlade fram i Göran Hägglunds trädgård för sex år sedan.

Enorm förvirring

Varken arbetslöshet eller utanförskap har minskat. I stället har antalet unga som förtidspensioneras ökat med 37 procent och Fas 3 är i dag en större arbetsgivare än Volvo. Sverige ska inte vara ett land där hårt arbetande familjer ska behöva oroa sig för om de kan bo kvar i huset ifall pappa får cancer. Sverige ska inte vara ett land där allt fler barn växer upp i fattigdom och Sverige ska inte ha en av Europas sämsta a-kassor. Särskilt inte i ett läge när Borg meddelar att ytterligare 70 000 personer kommer förlora jobbet nästa år.

Men i stället överskuggas just nu allt av frågetecknen kring Håkan Juholt.

Turerna runt att han har fått full ersättning för en lägenhet trots att han bodde där med sin sambo, gör inte bara vanliga socialdemokrater ledsna, det har skapat en enorm förvirring kring vad som över huvud taget är sant. Partiets kommunikationschef berättade i SVT i går att det förstås kan verka ”konstigt” att Juholt den 13 september begärde pengar som han visste att han inte hade rätt till - hans egen assistent hade informerat honom en månad tidigare. Juholt själv har hela tiden sagt att han har försökt göra rätt för sig ända sedan han fått reda på att det blev fel.

Han måste nu lägga korten på bordet.

Och inte bara i denna fråga.

Nya problem

Enligt SVT informerade partiets rättspolitiske talesperson Morgan Johansson i går att han hade förankrat det osedvanligt dumma utspel om att införa ett andra klassens medborgarskap hos Juholt själv. Ett förslag som partiordföranden senare samma dag gick ut och sa att han inte stödde. Stämmer SVT:s uppgifter är det mycket allvarligt.

Sverige behöver en fungerande opposition. Det här samhället är inte vårt om det inte tar hand om sina svagaste. Många människor vill ha en annan politik.

Socialdemokraterna måste återupprätta respekten för partiet, föra dessa människors talan och utmana Reinfeldt på allvar.

Det kan de inte just nu.

Och det är en partiordförandes främsta uppgift att se till att det blir så.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!