Mejla

Anders Lindberg

Öka pressen på Gaddafi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

världen mot gaddafi Det är ett styrkebesked att FN:s säkerhetsråd till slut beslutat sätta hårt mot hårt. Det visar att FN-systemet fungerar.

Foto: AFP

LEDARE

19 MARS 2011. Libyen

På torsdagskvällen beslutade FN:s säkerhetsråd att införa flygförbud över Libyen. Mandatet är tydligt. Med alla medel ska Gaddafis övergrepp på ­civilbefolkningen stoppas. ­Utom regelrätt ockupation.

Beslutet följer omfattande diplomatisk aktivitet där bland andra Arabförbundet 12 mars krävde flygförbudszon över ­Libyen.

Säkerhetsrådets resolution är tydlig med syftet att skydda ­civilbefolkningen. Den syftar med andra ord inte till att avsätta Gaddafi. Det är begripligt, men synd.

I brittiska parlamentet var premiärministern David Cameron tydligare. Storbritannien ska ”skyndsamt medverka i den internationella operation som syftar till att få bort Gaddafi från makten”.

Strax före säkerhetsrådets möte försökte Gaddafi skrämma världssamfundet med hot om att angripa civila flygplan och fartyg i Medelhavet. Han hade även ett budskap till ­oppositionen i Benghazi: ”Vi krossar er om ni inte flyr. Fly som hundar till Egypten”.

Det är ett styrkebesked att FN:s säkerhetsråd till slut ­beslutat sätta hårt mot hårt. Det visar att FN-systemet fungerar. Även Ryssland och Kina, som i grunden varit kritiska till beslutet, tog ansvar genom att lägga ner sina röster och inte blockera majoriteten i säkerhetsrådet.

Skyldighet att skydda

På fredagen meddelade även åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag att hans första rapport om krigsbrott i Libyen kommer vara klar i maj. Han varnade även den ­libyska militären att den kan komma att ställas till svars för angrepp mot civila.

Världen menar allvar med det som kallas ”skyldigheten att skydda”. Den princip som FN antog 2005 och som betyder att folkmord, grova brott mot mänskliga rättigheter och massmord inte är inre ange­lägenheter för en stat. Om ett land, i detta fall Libyen, inte ­klarar att skydda sin egen befolkning övergår ansvaret till världssamfundet.

Säkerhetsrådets resolution mås­te nu genomföras. Även Sverige bör ställa upp om vi får frågan.

Flygförbud inte nog

Gaddafi bytte strategi efter säkerhetsrådets beslut. Han avblåste angreppet på Benghazi och på fredagen utlyste han ”eld upphör”. Vad det betyder är svårt att veta. Enligt rapporter inifrån Libyen verkar hans ­armé fortsätta angreppen.

Enbart flygförbud räcker ­inte. Det krävs även en tydlig signal från internationella samfundet att Muammar Gaddafi måste ­avgå. Han har förlorat all legitimitet som ledare för Libyen.

Han borde bli gäst hos Internationella brottsmålsdomstolen i Haag i stället.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg