Reinfeldt sviker i livsviktigt val

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

OVIKTIGT VAL? 1,2 miljoner väljare får rösta i omvalet i Västra Götaland. Men Fredrik Reinfeldt vägrar att debattera mot Håkan Juholt. ­Därmed skickar han en tydlig signal till väljarna: valet är inte viktigt. På bilden syns Fredrik Reinfeldt tala i Göteborg inför förra valet.
OVIKTIGT VAL? 1,2 miljoner väljare får rösta i omvalet i Västra Götaland. Men Fredrik Reinfeldt vägrar att debattera mot Håkan Juholt. ­Därmed skickar han en tydlig signal till väljarna: valet är inte viktigt. På bilden syns Fredrik Reinfeldt tala i Göteborg inför förra valet.

5 MAJ 2011. Omval Västra Götaland

”Den som inte intresserar sig för politik får finna sig i att bli styrd av dårar”, sa den grekiske filosofen Aristofanes. Efter 2 000 år kan han bli sannspådd. I Västra Götaland.

Valmyndigheten konstaterade fel i regionvalet. Därför får 1,2 miljoner västsvenskar rösta igen 15 maj. I dag börjar förtidsröstningen.

Valdeltagandet befaras bli lågt. Moderaterna gör sitt för att sänka det ytterligare. De vet att Socialdemokraterna förlorar mest om folk inte går och röstar.

Plånboken har företräde

Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar exempelvis att ens valdebattera mot ­Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt. Därmed skickar han en tydlig ­signal till väljarna: valet är inte viktigt.

Det är ohållbart. Alla partiledare har ett ansvar.

Frågorna som avgörs är viktiga. Till och med livsviktiga.

Främst handlar valet om sjukvården. Om Moderaterna ska få genomföra Stockholms systemskifte även i Göteborg och Västra Götaland.

I Stockholm ges inte längre vård efter behov. Plånboken har i många fall företräde.

På barnsjukhuset Martina kan rika och friska barn, med försäkring, få vård i stället för sjuka barn, utan försäkring.

På kliniken Arrhythmia, som ligger ­inne på Södersjukhuset, kan du behandlas mot hjärtflimmer om du betalar 150 000 kronor. Har du inte råd kan du i stället välja att fortsätta ha hjärtflimmer.

När Stockholms läns landsting ändrade fördelningen av vårdresurser efter den borgerliga valsegern lät de läkarna välja var de ville etablera sig. Många valde rika och friska patienter i stället för sjuka och fattiga.

Det blev en gigantisk omfördelning när sjukvårdsresurserna flyttades från för­orter med många sjuka till Östermalm och Stureplan.

Det är den inriktning Moderaterna har på sin sjukvårdspolitik. Detta är facit. Oavsett hur väl de lindar in och försöker kalla det valfrihet.

Moderaternas toppkandidat är Jonny Magnusson. En av hans meriter är styrelse­ordförande för kritiserade SOS Alarm. Vill väljarna verkligen ge honom mer ansvar?

Skräckbilden – en verklighet

Moderaterna vill göra med Västra Götaland vad de redan gjort med Stockholm.

Det kommer troligen få samma resultat. Skillnaderna i hälsa kommer att öka. De som har råd att köpa sig förbi andra kommer att börja göra det.

Redan i dag har 400 000 svenskar privat sjukvårdsförsäkring. Moderaterna vill utöka den marknaden ytterligare. De som inte har råd får helt enkelt nöja sig med sämre vård.

Detta är ingen skräckbild. Det är redan verklighet, 40 mil från Göteborg.

Några vill ha ett sånt samhälle. Men de allra flesta är förlorare.

Valet är 15 maj. Den som inte röstar riskerar dagen efter att vakna upp i Stockholm. Det kommer i varje fall kännas så.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.