Pingviner, ansvar & dansmetaforer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Almedalsveckan bjuder på ett partiledartal om dagen – här är en förhandstitt

Håkan Juholt

Pingviner, paraplyer och popcorngrytor. Juholt premiärtalar i Almedalen. Tillsammans med partiledar­debatten blir det här ett viktigt linjetal.

Klädsel: Mörk kostym med piratkopierat skärp, röd slips och libyska flip-flops.

Det här bör Juholt ­undvika: Recensera böcker.

Lars Ohly

Kommer vara oför­beredd då han, likt alla andra, är överraskad över att alls stå på scenen igen. Han kommer berätta om att alla ska få gratis glasögon. Kanske för att markera avstånd mot Pol Pots inställning till det här med glasögon.

Nytt för i år: Inga budgettak tillåter drömmar. En ­miljon nya undersköterskor, tunnelbana på Öland och ett miljardprogram.

Gustav Fridolin

Trots att den där Åsa Romson är där och försöker störa partiordföranden kommer han hålla ett Obama-tal. Det blir kanske inte samma sak framför en klunga överförfriskade PR-trattar och pliktskyldiga politiker i en park i Visby. Men han kommer göra det ändå.

Hett tips till talaren: Prata lite om miljön också. Det är kutym i ett miljöparti.

Jan Björklund

Har det mycket svårt, Folkpartiet måste hålla sig borta från sådant som går utför. Därför blir det svårt för Björklund, som måste undvika kärnkraft, EMU, skolan och NATO. Kvar finns då burka­förbud. Det kan bli en intressant timme.

Röd tråd: Folkpartiet är ­inte ett stödparti till regeringen.

Göran Hägglund

Kommer försöka tala i sport-, dans- eller matlagningsmetaforer, trots att de Rödgröna inte ens ­för­söker låtsas att de är sams. ­Hägglund kommer försöka presentera konservativa förslag – men på ett sådant sätt att den bögfeministiska twitter­maffian inte märker det.

Tänk på: Barnfattig­domen och utförsäkring­arna hänger ihop med ­regeringsinnehavet. ­Dundra med måtta.

Jimmie Åkesson

Kommer ha svårast av partiledarna, inte bara för att han talar för första gången. Får han prata om islam kan han med nöd och näppe få ihop en debattartikel om radavståndet är stort. Om han inte pratar om islam kommer han aldrig upp i de tjugo minuter som är absolut minimum för ett partiledartal.

Värt att notera: På söndag har alla redan åkt hem. Alla.

Fredrik Reinfeldt

Kommer berätta om allt ansvar han har tagit, om hur ansvarsfull han är, samt att Socialdemokraterna måste ta ansvar för att regeringen får igenom sina skattesänkningar.

Det här kommer han prata om: Välfärdsstatens förträfflighet.

Det här vill han hellre prata om: Nattväktarstatens förträfflighet.

Maud Olofsson

Hennes tal kommer i det närmaste vara en högläsning ur eventuella kommande ­memoarer. Hon kommer försöka undvika ­saker i nedåtgående trend, däribland Saab, Centerpartiet och hon själv. Hon vill prata ­om Anna-Karin Hatt och kanske Centern som det Nya Hattpartiet.

Det här kommer hon inte säga: Det är förbannat mycket gubbar på scen i år.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.