Mejla

Ingvar Persson

ABB-anställda är inte spelbrickor

I Ludvika hoppas man få en engagerad ägare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET

LEDARE

ABB:s fabrik i Ludvika ligger där den har legat i drygt 100 år. Utanför håller sjön Väsman långsamt på att frysa. Det är svårt att föreställa sig att just den här platsen nu är centrum i den svenska historiens största företagsaffär, men precis så är det.

I går morse kom pressmeddelandet som de flesta väntat på. ABB säljer sin division för kraftöverföring - Power Grids - till japanska Hitachi. Priset landade på 11 miljarder dollar, ungefär 100 miljarder kronor. För detta får det japanska företaget världens ledande tillverkare av nät för överföring av elkraft över långa avstånd.

Näten är nyckeln

Just kraftöverföring är i själva verket en av nyckelfaktorerna om världen ska kunna ställas om till hållbarhet. Och kunskapen finns i vårt land. Det är ett sätt att se på den svenska industrin.

Finansmannen Christer Gardell som genom fonden Cevian är storägare i ABB står för ett annat perspektiv. Han har länge drivit på för att stycka industriföretag med det enkla syftet att öka värdet på aktierna.

Igår fick han sin vilja igenom i ABB.

Det finns ett tredje sätt att se på industrin. I Sverige sysselsätter ABB:s kraftdivision omkring 5 000 personer. Bara i Ludvika arbetar 2 800. Orten står och faller med fabriken.

Nu byter den alltså ägare.

Försiktigt positiva

På IF Metalls verkstadsklubb i Ludvika är man försiktigt positiv. Det är stadens kommunalråd också. De hoppas att Hitachi ska visa sig bli en ägare som verkligen bryr sig om verksamheten och är beredd att satsa i södra Dalarna.

Men just de som kanske berörs allra mest, som arbetar åt ABB eller bor i Ludvika, vet faktiskt inte. Fram till igår har all information om affären kommit via läckor till pressen.

De anställda i svensk industri är vana vid global konkurrens och utländska ägare. De vet att jobben långsiktigt bara kan tryggas om produktionen är nyskapande och effektiv. Och de accepterar de villkoren.

De förtjänar inte att behandlas som brickor i riskkapitalisternas spel.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya jobb stoppas av elnätets brister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

ABB

Ludvika

Hitachi

Christer Gardell