ÅSIKT

Näthataren är en moderat bandhund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: colourbox
En hund som inte heter Annie.
LEDARE

I Ljusdal finns det en hund - Annie Schäfer heter hon - som återkommande skriver kommentarer till de nyheter som lokaltidningen Ljusdals-Posten postar på sin Facebook-sida.

Duktig hund

Hunden kritiserar återkommande kommunala tjänstemän och chefer, kräver politiska avgångar och hunden har dessutom kallat kommunrevisionens ordförande Roland Bäckman (S) för fet orangutang, övergött svin och en skabbräv som bör avlivas.

Det här är ju en historia som borde intresserade världspressen. Här har man hört om hundar som kan dansa, åka sparkcykel och spela piano men här har vi alltså en jycke som kan näthata. Sensationellt!

Men naturligtvis är det för bra för att vara sant. I en granskning som Ljusdals-Posten gjort visar det sig att bakom Annie Schäfers facebookande döljer det sig en vanlig människa - Annies husse.

Han heter Fredrik Röjd och är ordförande för Moderaterna i Ljusdal och arbetar som platschef för Hudiksvalls kommunala verksamhet i Svågadalen. Röjd ser inga problem med inläggen - som han uppfattar vara "frågeställningar" snarare än påhopp - men:
– Jag har varit ute i blåsväder med Facebook tidigare, så därför vill jag inte använda Facebook under eget namn.

Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, tydligen.

Vuxen hund

I dag jultalar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i Stockholm. Han har gjort tydligt att han under sitt ledarskap ska verka för "ett mer vuxet förhållningssätt till politik och samhälle". Det har lett till en debatt om hur han ser på riksdagsman Hanif Balis twittrande.

Nu lär han få frågor om en skällande vovve i Hälsingland.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Ljusdal

Hundar