Karin Pettersson

Så kan du hjälpa Syriens kvinnor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Behöver hjälp I krig är det kvinnor och barn som drabbas hårdast. I dag startar vi en insamling för deras skull och du kan bidra.
Behöver hjälp I krig är det kvinnor och barn som drabbas hårdast. I dag startar vi en insamling för deras skull och du kan bidra.

23 AUGUSTI 2013. Kriget i Syrien

Mitt i larmet på redaktionen dyker de upp. Mitt i diskussionen om skatter och skolan och 5:2-dieter, någonstans mellan lunchen och eftermiddagskaffet.

Det är som om tiden stannar.

Bilderna från attacken i Syrien är outhärdliga. Människor som vrider sig­ ­i smärtor. Små lockiga barn som ser ut som de sover. Många av dem i samma storlek som mina egna ungar.

Så ofattbart många.

Uppgifterna skiljer sig åt, men upp emot 1 300 människor påstås ha dödats i förrgår i vad som kan vara en attack med giftgas.

Över 100 000 personer har hittills dött i kriget i Syrien. Många av dem är barn.

Vi vet ännu inte exakt vad som hände i  förrgår, eller vem som gjorde det. ­I ­säkerhetsrådet bromsar Ryssland och ­Kina kraven på en oberoende inspektion av platsen.

När det gäller Syrien drabbas man lätt av en känsla av maktlöshet. Ett splittrat FN förmår inte agera. Det är svårt att se en politisk lösning, lika svårt att se hur ett internationellt militärt ingripande skulle gå till.

Det är lätt att bara ge upp.

Det får vi inte göra.

Ingen av oss kan göra allt, men vi är ­inte maktlösa. Och vi kan faktiskt, var och en på vårt håll, ge verktyg till dem som faktiskt kan förändra. Nämligen människorna i Syrien.

På Aftonbladets ledarredaktion har vi länge funderat på vad vi kan göra konkret, förutom att skriva.

Vi startar en insamling

Vi hade egentligen tänkt vänta. Vi har i veckan lanserat ett upprop mot sänkt skatt och hade planerat att fortsätta skriva om hur pengarna i stället skulle ­kunna utveckla den svenska skolan.

Men verkligheten kom emellan.

Därför startar vi redan i dag en insamling tillsammans med Olof Palmes Internationella Center. Palmecentrets verksamhet stöds av Sida och de är även ­paraplyorganisation för den svenska ­arbetarerörelsens internationella arbete.

Vi har valt att stödja Syriens kvinnor. I dag är deras röster tystade, i mediernas rapportering syns de bara som offer, nästan aldrig som aktörer. De har inte den politiska makten. De ges inte utrymme i de fredstrevare som görs, och som alltid i krig drabbas barn och kvinnor hårdast.

Samtidigt visar forskningen att kvinnor är nyckeln till fred. Vår idé är att ge dem verktygen att påverka, att organisera sig.

Kvinnors inflytande ska öka

The Syrian Women Network samlar kvinnor i och utanför Syrien som representerar en mångfald av regioner, generationer, etniska grupper och yrkestillhörigheter. Nätverket består av tio kommittéer som jobbar med olika områden, bland annat för att få in kvinnor i fredsprocessen, utveckla en ny konstitution samt psykologiskt och medicinskt stöd till dem som drabbats av kriget. Målet är att öka kvinnornas inflytande i fredsprocessen och i ett framtida, fredligt Syrien.

Det är deras arbete du stöttar genom ett bidrag till vår insamling.

Plusgironumret är 570-2. Märk gåvan ”Syriens kvinnor”.

För vi kan alla göra något.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN