ÅSIKT

Tarvligt försök till lag om partibidrag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I april kan det hända att vi får en lag som säger att de svenska partierna måste bli bättre på att redovisa hur de finansierar sin verksamhet.

I en remiss till lagrådet föreslår regeringen att partierna på riksnivå årligen ska redovisa alla bidrag som överstiger 22 200 kronor och med namn på givaren.

Innebär det här att de anonyma partibidragen äntligen försvinner i vår?

Inte alls.

Som sagt: bidrag upp till 22 199 kronor kan man fortsätta att lämna helt anonymt, tycker regeringen. Och alla anonyma bidrag som överstiger den summan får partierna ändå ta emot, även om de inte lyckas ta reda på vem som skickat pengarna.

Det är rätt tarvligt och inte mycket till öppenhet.

Stenhård kritik

I vårt grannland Norge är anonyma partibidrag förbjudna och där måste partierna överlämna pengagåvor utan avsändare till staten. Bara så kan man visa att pengarna inte kommer med krav på en motprestation.

Varför inte i Sverige?

I nästan alla demokratier är det lag på att partierna måste redovisa varifrån de får sina pengar. I Europa är det bara Sverige, Malta, San Marino och Schweiz som saknar lagstiftning kring partifinansiering.

För detta har vi gång efter annan fått stenhård kritik, från bland annat Europarådet och antikorruptionsorganisationen Transparency International.

Det där har förstås besvärat Moderaterna – som är regeringens hårdaste motståndare till avanonymiserade parti­bidrag – och nu har man alltså kommit med ett i det närmaste tandlöst lagförslag.

Vem som betalar Moderaternas valrörelse är och ska förbli en hemlighet.

Förbereder en motion

Nu meddelar Socialdemokraterna – som tidigare var på den moderata linjen – att man förbereder en motion där man gör det förbjudet att ta emot anonyma bidrag.

Bra.

Låt oss hoppas att riksdagen – där en majoritet faktiskt säger sig vara för förbud – röstar för den i stället för på regeringens slag i luft­en.

ARTIKELN HANDLAR OM