Ost och vin räddar inte Centerpartiet
Centerpartiet letar febrilt efter frågor som ska få väljarna att förstå varför partiet behövs. Nyligen skickade de ut ett pressmeddelande där de deklarerade att de ”vunnit slaget om ostkakan”.
Vad handlade detta slag om?
I höstas föreslog Livsmedelsverket ett förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk direkt till konsumenter. Orsaken är att de bakterier, exempelvis listeria, som kan finnas i mjölken är särskilt skadliga för personer med sämre immunförsvar, små barn, gravida och äldre. Men Centerpartiet såg sin chans att göra politik av det hela och hävdade att förslaget var ett hot mot den traditionella ostkakan som baseras på opastöriserad mjölk.
Protesterna blev massiva och Livsmedelsverket valde att delvis backa genom att utreda frågan ytterligare.
Ett steg mot slopat monopol
Segersmaken efter ostkakan gav landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) nästa idé för Centerpartiet att driva – gårdsförsäljningen av alkohol.
Men att sälja sprit och vin på exempelvis lantgårdar har inget stöd hos partivännerna inom Folkpartiet och Kristdemokraterna.
Frågan har utretts och resultatet visade att gårdsförsäljningen i förlängningen är ett steg mot ett avskaffande av Systembolagets monopol. Tillåter man gårdar att sälja alkohol så kommer det att bli svårt att hindra andra näringsidkare från att göra detsamma.
Centerpartiet vill inte låtsas om detta och talar om försäljningen i termer av småskalighet och lyfter gärna fram lokala vinproducenter.
Producenter kan nå hela riket
I dagsläget finns det inget som hindrar vinodlare i Sverige att servera sitt eget vin på gården om de har serveringstillstånd. Samtidigt kan en vingård på Gotland och i Skåne få sina varor sålda över hela landet via Systembolaget.
Syftet med strikta försäljningsregler är att se till att handeln går rätt till.
Allt det här vet förstås Erlandsson, men i jakten på politisk relevans har man inte råd att ta hänsyn till verkligheten.