Mejla

Somar Al Naher

Baka ditt eget kött och benåda en gris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För hälsans, klimatet, plånboken och djurens skull ge det vegetariska alternativet en chans.

Nu är det jul igen. Om ungefär en vecka kommer vi att trycka i oss 7000 ton julskinka - och då är inte prinskorvarna, köttbullarna och revbensspjällen inräknade. Sedan 1990 har den svenska köttkonsumtionen ökat med hela 40 procent. I genomsnitt äter vi 85 kilo kött per person och år.

Den som äter mycket kött och charkprodukter löper ökad risk att få bland annat tjock- och ändtarmscancer. Forskningen visar även att köttkonsumtionen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Slakt

Samtidigt som vi slaktar fler grisar blomstrar de vegetariska alternativen i våra livsmedelsbutiker. Seitan, tofu och quorn är några av produkterna som har seglat upp som populära köttalternativ.

Tofu och seitan uppfanns av buddhistiska munkar i Kina runt 1000-talet när de utvecklade det vegetariska köket. De ville hitta något som kunde ersätta köttet i det traditionella kinesiska köket. Tofu är gjort av protein från sojabönan och går att hitta både i närbutiker och asiatiska affärer. Seitan kan du göra hemma alldeles själv med hjälp av vetegluten som går att köpa i hälsokostbutikerna. Genom att blanda ihop det med vatten kan du forma en deg som får en köttliknande konsistens.

För att du ska klara julen kommer här några tips som gör firandet lite sundare.

Gör egna revbensspjäll

Ingredienser:

2,5 dl vetegluten

1 msk paprikapulver

2 tsk lökpulver

1 st vitlöksklyfta

2,5 dl vatten

2 msk jordnötssmör (slät)

2 msk ljus sojasås

10 st långa kanelstänger

Enligt jordbruksverket står de animaliska produkterna, det vill säga ost, mjölk och kött, för nästan en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser. Kravmärkt kött är ett bättre alternativ, men inte tillräckligt bra ur miljösynpunkt. Produktionen av kött alstrar alltid mycket växthusgasutsläppen. Det går åt mycket mark och energi för att producera foder till djuren.

Till de vegetariska revbensspjällen kan du därför göra en glaze som inte heller skadar naturen.

Äppelglaze:

1 dl äpplemos

0,5 dl ljus sojasås

1 msk mörk sojasås

1/5 dl ketchup

2 st vitlöksklyftor

1 tsk fänkålsfrö

3 msk ljus sirap

1 nypa chiliflakes

1/2 tsk rökarom

Gör så här:

Blanda vetegluten och kryddor i en skål. Pressa vitlöken och rör ut med vatten, sojasås och jordnötsmör separat. Rör sedan ned de blöta ingredienserna i veteglutenet hastigt med en gaffel.

Knåda degen i ca 5 minuter tills du får en gummilik och fast deg. Låt den vila i 15 minuter.

Dela upp degen i två delar och kavla ut delarna. Placera ut kanelstängerna med jämna mellanrum på den ena plattan och lägg över den andra. Låt kanelstången sticka ut en liten bit. Knåda in kanelstängerna så att glutendegen håller dem fast.

Olja en ugnsform och sätt på ugnen på 175 grader. Stek seitanspjällen i ugnen i 25 minuter. Blanda under tiden samman äppelmos, soja, rökarom och ketchup i en skål. Stöt fänkålsfrön i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap, vitlök och chili efter smak.

Pensla ordentligt med äppleglaze och grilla på hög värme tills spjällen fått en karamelliserad, krispig och fin yta. Det går att använda en bordsgrill eller direkt på gallret i en ugn.

För hälsans, klimatet, plånboken och djurens skull ge det vegetariska alternativet en chans.

(Receptet är hämtat från: vardagsmatad.se)

Av: 

Somar Al Naher

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Somar Al Naher