Mejla

Eva Franchell

Lidingö parasiterar på resten av Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Till och med Anders Borg tycker att det byggs för lite på Lidingö.

LEDARE

Lidingö är en välmående kommun nordost om Stockholm.

Man skulle kunna kalla den för en förort, men Lidingös ansvariga politiker skulle nog inte hålla med. Kommunen marknadsför sig snarare som en småstad, en grön oas nära storstaden.

I själva verket är Lidingö en illojal enklav. En kommun som helt enkelt parasiterar på resten av Storstockholm utan att bjuda särskilt mycket tillbaka.

Alla fördelar

Lidingöborna har tillgång till storstadens alla fördelar. De behöver bara ta tåget över bron för att hitta arbetstillfällen, butiker, nöjespalats, skolor, universitet, breda avenyer och trånga gränder. Stockholm har blivit en riktig metropol som numera sjuder av liv och lust.

Det är klart att många vill vara där. Att 35 000 om året flyttar dit. Men bristen på bostäder har blivit akut. Runt om i Storstockholm byggs det som aldrig förr.

Men inte på Lidingö.

Vek ner sig

Visst har det funnits planer. Dagens Nyheter avslöjar att kommunen hade ambitionen att bygga över 2 500 lägenheter, men efter fyra och ett halvt års utredande återstår knappt 1 000 lägenheter.

Opinionen blev så stark att politikerna vek ner sig.

Motståndet leds av den högljudde skattemotståndaren Björn Tarras-Wahlberg, generalsekreterare i World Taxpayers Associations. Han vill att det ska byggas bostäder överallt utom på Lidingö. I ett ilsket brev till finansminister Anders Borg menar han att han värnar glesbygden.

Lidingös motstånd har gått så långt att till och med finansministern läxat upp kommunpolitikerna.

Sätta tryck

– Vi från statens sida måste sätta tryck på alla Stockholmskommuner, säger Anders Borg till tidningen Metro. Det byggs för lite i till exempel Danderyd och Lidingö.

Så är det. Anders Borg har rätt. Enskilda kommuner ska inte av rent egoistiska skäl kunna säga nej till nya bostäder. Om Lidingö säger nej måste ju bostäderna byggas någon annanstans och därmed får andra kommuner ta en större börda. Det är alltid någon som får sin utsikt förstörd.

Det är också orimligt att lokala politiker inte vågar bygga av rädsla för att inte bli omvalda. Den nationella bostadspolitiken måste återupprättas. En kommission måste tillsättas som systematiskt går igenom vilka markområden som kan användas för nya bostäder.

På Lidingö och överallt där unga människor behöver någonstans att bo.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell