ÅSIKT

Rödgröna har lagt grunden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

30 APRIL 2009. Finansminister Anders Borg väntade till tidig eftermiddag innan han kommenterade oppositionens förslag till ekonomisk politik. Manuset har dock varit skrivet sedan månader.

”Så kan man inte agera om man vill föra en ansvarsfull ekonomisk politik”, sa Borg, precis som han gjort ända sedan regeringen lagt om strategi och börjat tala om ”vargavinter” och ”skitår”.

Däremot spelade höstens slagord, skattechock, en mer undanskymd roll, trots att Borg menar att oppositionen mörkar kommande skattehöjningar. Finansministern vet att nästa val avgörs av jobben och välfärden, inte av skattefrågan.

Gemensamma krisförslag

Frågan är, har Borg rätt? Visar budgetmotionerna på oppositionens splittring och brist på ansvar?

På centrala punkter, inte minst när det gäller krisbekämpningen, har oppositionspartierna levererat gemensamma förslag. Det gäller ungdomsarbetslösheten och förändringarna av rot-programmet. I går kom också ett gemensamt förslag till stimulanser av fordonsmarknaden.

När det gäller kommunerna skiljer visserligen summorna i de olika oppositionspartiernas förslag. Men riktningen är klar, och den handlar om att kommunerna ska ha möjlighet att behålla personalen i välfärden.

Höjda inkomstskatter

Det är en politik som både ledande ekonomer och regeringens egna myndigheter rekommenderar.

Skatterna kan bli ett besvärligare område. Just därför är det bra att Thomas Östros i går inte uteslöt höjningar av inkomstskatterna. De kommer att behövas för att värna välfärden.

Det är inte ett färdigt alternativ till regeringens passivitet oppositionen presenterade i går. Men det är absolut grunden för en mer aktiv politik mot krisen.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik