Bygg svensk vaccinfabrik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

who varnade   Vaccinkaoset hade inte kunnat undvikas den här gången, men kanske nästa, om folkhälsominister Maria Larsson (KD) inte lagt ner planerna på svensk vaccintillverkning.
who varnade   Vaccinkaoset hade inte kunnat undvikas den här gången, men kanske nästa, om folkhälsominister Maria Larsson (KD) inte lagt ner planerna på svensk vaccintillverkning.

5 NOVEMBER 2009 Folkhälsominister Maria Larsson har haft tre år på sig. Från första dagen hade hon risken för pandemi på sitt ministerbord. Ändå utbryter kaos när svininfluensan drabbar Sverige.

Ingen tror att hon kan stoppa sjukdomar, så väl är det inte. Men det är hon som är ytterst ansvarig för att hantera pandemier.

Det är också hon som ska förbereda landet inför nästa pandemi, för det är ju tyvärr så att epidemierna avlöser varandra. Det var inte länge sedan vi oroade oss för både Sars och fågelinfluensan.

Grundplåt var redan avsatt

Men Maria Larsson inledde alltså sin period som ansvarig för folkhälsan med att lägga ner planerna på en svensk vaccintillverkning. Och detta trots att WHO varnade för brist på vaccin.

Förre folkhälsoministern Morgan Johansson hade redan avsatt en grundplåt på 200 miljoner kronor för vaccintillverkningen. Tillsammans med de övriga nordiska länderna skulle Sverige bli självförsörjande. Även de borgerliga partierna var positiva till projektet. Vid den här tiden var Sverige drivande i smittskyddsarbetet och Stockholm blev centrum när EU:s smittskyddsmyndighet placerades där.

Gammal överenskommelse

Men när Maria Larsson tog över stoppade hon den svenska vaccin­fabriken. Pengarna drogs in. Hon tänkte förlita sig på en gammal överens­kommelse med GlaxoSmithKline som skulle leverera vaccin om pandemin drabbade oss.

Nu är vi där och vaccinet är slut överallt.

Sverige är inte det enda land som drabbats av svininfluensa så nu är det huggsexa. Vaccinet dröjer. Kanske går tillverkningen för långsamt, kanske får andra länder sina beställda doser.

Den nordiska vaccinfabriken skulle ha stått klar nästa år. Den hade inte räddat oss nu. Men nästa gång Sverige drabbas av en influensa kommer den fortfarande inte att stå klar.

Den borgerliga regeringen valde att sänka skatten och förlita sig på marknadslösningar.

Det är samma krassa marknadstänkande som styr sjukvården och pressar personalen. Den har sina order, patienter ska skickas hem. Treårige Simon Hamko skickades hem från vårdcentralen intill Astrid Lindgrens sjukhus. Han klarade sig inte.

Måste få kosta pengar

I Lund vårdas 50-årige Bob Lindborg i Ecmo-lunga. Han skickades hem två gånger, tredje gången nekades han ambulans och fick ta taxi till sjukhuset.

Efter det har Region Skåne skickat ut en uppmaning till samtliga mottagningar att inte skicka hem patienter med symptom på svininfluensa innan de undersökts av läkare.

Influensan måste få kosta pengar både i dag och i framtiden. Bygg vaccinfabriken och förbered Sverige inför nästa influensa.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.