Försvaret behövs för alliansfriheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Mona Sahlin har goda skäl att lyssna på Björn von Sydow

Hetare FRÅGA Försvarspolitiken kan bli en större fråga i valet 2010 än många hade väntat sig. Rysslands invasion av Georgien skrämmer, samtidigt som ÖB talar om nya nedskärningar av svenska insatsförband.
Foto: URBAN ANDERSSON
Hetare FRÅGA Försvarspolitiken kan bli en större fråga i valet 2010 än många hade väntat sig. Rysslands invasion av Georgien skrämmer, samtidigt som ÖB talar om nya nedskärningar av svenska insatsförband.

29 januari 2009. Nordiskt samarbete. Det låter alltid bra. Vem kan ha något emot närmare kontakter med våra grannar?

Kanske bidrar det till bristen på debatt om det nordiska försvarssam­arbete som nu växer fram. Generalerna beskriver hur det går att spara pengar och bli effektivare i långa rapporter med militärtekniskt språk.

Effekterna på vår handlingsfrihet blir inte lika bra belysta. Norge och Danmark är medlemmar i Nato. Vad händer med alliansfriheten om Sverige slår ihop sin övervakning av luftrummet i södra Östersjön med militär­alliansen? Om vi länkar samman andra system av strategisk betydelse för försvaret så att det blir svårt att agera självständigt?

Till stor nytta

Alliansfriheten har varit till stor nytta för Sverige och bidragit till stabiliteten kring Östersjön. Det finns fortfarande goda skäl att inte gå med i Nato. Social­demokraterna har varit föredömligt tydliga genom Mona Sahlin: det blir inget Nato­medlemskap med en rödgrön regering.

De borgerliga partierna är splittrade. Folkpartiet vill skicka iväg en medlemsansökan till Nato med snabbaste möjliga budfirma. Moderaterna föredrar B-post. Centerpartiet vill inte ens köpa något frimärke.

Försvarspolitiken kan bli en större fråga i valet 2010 än många hade väntat sig. Rysslands invasion av Georgien skrämmer, samtidigt som ÖB talar om nya nedskärningar av svenska insatsförband.

Kan inte försvara oss

Socialdemokraternas linje är oklar. Om alliansfriheten ska vara trovärdig måste Sverige ha förmågan att försvara sitt territorium vid en kris i vårt närområde. Bantningen av försvaret närmar sig nu den gräns där det inte längre är möjligt.

Mona Sahlin har därför goda skäl att lyssna på förre försvarsministern Björn von Sydow, som vill lägga större vikt vid närområdet.

Det betyder inte att vi ska avstå från internationella insatser, men det gäller att välja rätt.

Socialdemokraterna har redan sagt nej till att Sverige ska leda en av EU:s snabb­insatsstyrkor år 2011. Det sparar en hel del pengar.

Finns framgångsrika insatser

Partiet borde också gå emot förstärkningar av den militära styrkan i Afghanistan. Svenska soldater förknippas med den USA-ledda koalitionens bombningar av civila. Insatsen är dyr och leder, som den nu ser ut, in i en återvändsgränd.

Däremot borde Sverige fortsätta sitt samarbete med FN i Afrika. Insatserna i Liberia, Kongo och Tchad har varit framgångsrika.

Nu är det hög tid att erbjuda svensk trupp för att stoppa morden och den sexuella terrorismen i Kongo. Ett sådant utspel skulle sätta press på de EU-länder som tvekar.

En starkare svensk förmåga att klara kriser i vårt närområde. Mer fokus på Afrika i de internationella insatserna. Inga fler soldater till Afghanistan.

Det borde vara socialdemokratins linje.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN