Mejla

Eva Franchell

Friheten är röd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Några goda råd till den Socialdemokratiska kongressen om fyra veckor:

Riv upp FRA.

Modernisera upphovsrätten.

Gör en gång för alla upp med Bodströmsamhället.

Nu visar till och med forskningen att vänsterns folk värnar friheten högt. Som institutet vid Göteborgs universitet konstaterar i sin undersökning att svenska folket blir allt mer negativt till statlig övervakning. Och det är vänsterns väljare som värnar friheten allra högst.

Mest negativa till tvångsmedel är nämligen vänsterpartister, miljöpartister och socialdemokrater. De borgerliga väljarna, däremot, de är mer positiva till olika former av övervakning och kontroll.

Så är det alltså, de röda väljarna vill leva i frihet, det har de alltid velat.

I det senaste valet till EU-parlamentet var det Piratpartiet som vann på att driva frihetsfrågorna. Då gick de unga vänsterväljarna med piraterna och Socialdemokraterna förlorade de ungdomar man så fåfängt försökt locka till sig.

Men egentligen har man väl aldrig varit särskilt bra på att prata med ungdomen, kom ihåg när Thomas Bodström fick driva sin datalagringsmani så långt att de unga trött myntade just begreppet Bodströmsamhället. (Inom parentes kan man faktiskt undra varför just han fått ungdomsfrågorna på kongressen och varför just han fått uppdraget som valmagnet i det unga och it-beroende Stockholms län. Hur tänker man egentligen?)

Man kan undra och minnas att det också var Socialdemokraterna som röstade för Ipred-lagen som ger nöjesindustrin rätt att jaga unga fildelare. Men det var väl just så surt och vuxet socialdemokratin alltid hanterat de stora ungdomsfrågorna. På 70-talet spionerade man på den unga FNL-generationen i stället för att lyssna på den. På 80-talet ignorerade man miljörörelsen i stället för att lära av den.

Nu på 2000-talet är man väl snarast tillbaka i spioneriet igen då. Och den sura partistyrelsen har redan avslagit en motion till årets kongress, det ska inte bli något moratorium för integritetskränkande lagstiftning.

Socialdemokraterna kör på som om man fortfarande har 45 procents tryggt väljarstöd. I själva verket är väljarkåren yngre och mer lättrörlig än någonsin.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN