Mejla

Zina Al-Dewany

Även naturvin kan förstöra liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alkohol är den tredje största riskfaktorn i världen för både ohälsa och för tidig död.
Alkohol är den tredje största riskfaktorn i världen för både ohälsa och för tidig död.

Sverige ligger på andra plats i världen när det gäller andel som dricker alkohol. Vardagsdrickandet ökar och färre vuxna anser att det är helt fel att bli berusade i sällskap med barn. Allt fler bjuder sina omyndiga tonåringar på alkohol hemma, trots att all forskning visar att risken för alkoholproblem ökar ju tidigare man börjar dricka. Men skulle det verkligen bli värre om några bönder på landsbygden började brygga och sälja egen öl? Måste staten lägga sig i precis allt? Räckte det inte med rökförbudet på uteserveringarna?

Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna innehåller mycket som är tråkigt, i alla fall för vanliga människor. Marknadshyror, försämrad arbetsrätt och lägre ingångslöner. Men något som flugit under radarn är Centerpartiets krav på att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Det låter mysigt för alla livsnjutare. Tänk alla passionerade mindre producenter som skulle dyka upp på alkoholscenen, tänk hur lokalproducerade naturviner skulle blomma. Men har Socialdemokraterna tänkt på vad det skulle betyda för folkhälsan?

De politiker som vill införa gårdsförsäljning säger sig värna Systembolaget. Till och med liberaler vill behålla det statliga monopolet. Här enas högern och vänstern: Den svenska alkoholpolitiken är för viktig för att konkurrensutsättas. Men om lokala försäljare poppar upp på landsbygden ska även stora utländska producenter få göra det i storstäder. Det menar EU är rättvis konkurrens. Och här kan EU sätta sig över år av svensk alkoholpolitik. Det är alltså en myt att vi kan släppa fram mindre försäljare samtidigt som vi har kvar Systembolaget. Och försvinner Systembolaget är det inte en lokal vin- och delikatessbutik som gynnas (utom möjligen i Stockholms innerstad), utan stora gallerior med hyllmetrar av massproducerad alkohol.

Vi ska inte skämmas över vår svenska alkoholpolitik, den är helt nödvändig. Alkohol är den tredje största riskfaktorn i världen för både ohälsa och för tidig död, trots att hälften av jordens befolkning inte dricker. Ingen vill vara en glädjedödare eller begränsa någons frihet. Men en av de största ofriheterna i livet är att vara barn till missbrukare eller själv vara slav under sitt eget beroende. Priset för medelklassen att behöva planera sina inköp och beställningar på Systembolaget är inte högre än för de som skulle skadas av att släppa försäljningen fri. Det finns inte siffror på hur många fler barn som skulle få alkoholiserade föräldrar. Men i Sverige skulle dödsfallen kopplade till alkohol öka med 1400 per år, vi skulle få 8000 fler fall av rattfylleri och 29000 fler fall av misshandel.

De siffrorna är de riktiga glädjedödarna.


• Vill du ha Zina Al-Dewanys lördagskrönikor direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.