ÅSIKT

Våldsamma vakter ökar inte tryggheten

Behnam slogs blodig på sjukhus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Slogs blodig när han ville se till att hans mamma fick hjälp på akuten i Malmö

Behnam Shiravand upplevde att hans sjuka mamma Kafieh inte fick hjälp på akuten i Malmö. Flera gånger bad han sjuksköterskan att göra något, och han höjde rösten. Sjuksköterskan uppmanade Behnam Shiravand att lämna rummet, varpå han bad om att få prata med en annan sköterska. Då larmade hon. Tre vakter kom in, berättar Behnam för Aftonbladet, och slet under stort tumult bort honom från mamman, in i ett avskilt rum.

Det han sedan beskriver finns dokumenterat i form av spår på Behnams kropp. Mörka blånader och svullnad, kraftiga blåtiror, och en nerblodad t-shirt.

"När jag låg på mage så satte de handbojor på mina armar och ben. Sedan slog de mig i ansiktet och på kroppen, de använde både knytnävarna och sina batonger", säger Behnam till Aftonbladet.

”Väldigt svårt att andas”

Det blev värre, berättar han.

”En av dem satt på min rygg och drog huvudet bakåt samtidigt som han pressade ner ryggen med sitt ben. Det var väldigt svårt att andas. Jag trodde att de skulle döda mig.”

Händelsen inträffade i fredags, och hans ord låter som ett eko av en annan berättelse om övervåld. En höggravid kvinna, Jeanine, som leddes ut från tunnelbanan vid Hötorget i Stockholm efter en biljettkontroll. Hon pressades ner mot en bänk med gravidmagen neråt, skrek av smärta inför sin femåriga dotter. Klippet på det som hände har spritts i medier över hela världen.

”Jag var rädd att mitt barn skulle dö i magen”, säger Jeanine om händelsen till Dagens Nyheter.

Tog struptag – slog med batong

Det grova våldet går igen. De numera avstängda vakterna deltog i en annan insats i maj i fjol, ett videoklipp visar hur den ena vakten satt gränsle över en kvinna, Anja Moisander Hamdi, och tog struptag, avslöjar DN. Han slog enligt uppgift också mot hennes huvud med batong.

Vissa grupper drabbas mycket hårdare än andra. I ”Kalla fakta” vittnade cirka hundra personer av utländskt ursprung om rasprofilering, om hur de blir visiterade, i vissa fall nedbrottade och tvingade att klä av sig.

Problemet måste upp på bordet. Den korta grundutbildningen som exempelvis ordningsvakter genomgår, totalt 80 timmar, och därefter har de "vissa polisiära befogenheter". Förhandskontrollen och uppföljningen av yrkeskåren med så stora befogenheter att hårdhänt hantera människor måste skärpas betydligt.

Ingen kan förneka att vakters jobb är svårt, att det kräver snabba bedömningar i tuffa lägen. Även vakterna har fått uppsöka sjukhus efter det tumult som uppstod på sjukhuset i fallet med Behnam Shiravand.

Men det komplicerade jobbet är bara ytterligare ett skäl att höja kraven, för det handlar om en yrkesroll som ska öka tryggheten. Kände sig Anja Moisander Hamdi trygg, med vaktens knä på bröstkorgen, greppet om strupen?

Är det den typen av samhälle vi vill ha?

Behnam Shiravands mamma blev mycket chockad av händelsen, berättar han för Aftonbladet. Mamman avled på lördagen, med vätska i lungorna och hjärtsvikt.

avPernilla Ericson