Mejla

Ingvar Persson

I Borås får SD inte vara med och styra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 kommer ledarsidan att återkomma till staden för att följa valrörelsens vardag.

Foto: ROGER LUNDSTEN

BORÅS.

Borås flämtar i hettan, precis som resten av Sverige den här rekordvarma våren. På stora torget rör sig människor försiktigt i den lilla skugga som finns. I stadsparken söker sig boråsarna in under träden och till den lilla svalka som kanske kommer från Viskans vatten.

På scenen arbetar Annett Carlsson, Morgan Hjalmarsson, Kerstin Hermansson och Falco Güldenpfennig med att koppla upp en ljudanläggning. Från sidan ser det lite tafatt ut, men så är ingen av dem heller ljudtekniker. I själva verket är alla fyra ledande företrädarna för den politiska oppositionen i Borås. Hermansson och Güldenpfennig är gruppledare för Centern respektive Kristdemokraterna. Carlsson leder Moderaterna är och oppositionsråd.

Anspråkslöst dokument

Morgan Hjalmarsson är liberalernas ännu toppnamn och också han oppositionsråd. Han har varit antingen kommunal- eller oppositionsråd de senaste 16 åren. I kommunstyrelsen har han suttit i ytterligare fyra år. Efter höstens val är det slut. Hjalmarsson har bestämt sig för att lämna förstaplatsen på Liberalernas lista.

– Fast det är fortfarande roligt med politik, försäkrar han.

Just i dag sliter alltså toppolitikerna med att få fram elektricitet till sin högtalaranläggning, och med att hindra de brandgula alliansplakaten från att blåsa i väg i den svaga brisen. Partimedlemmar, förtroendevalde och journalister har bjudits in för att få information om partiernas gemensamma plattform inför höstens kommunalval.

Till det yttre ett anspråkslöst dokument. Fyra sidor, sex punkter och drygt 30 mer eller mindre konkreta förslag. Det är tvålärarsystem, övervakningskameror, avtal om privata äldreboenden och försäljning av kommunala bostäder. Bland mycket annat.

Mottagandet på ledarsidan i Borås tidning blev ganska sval. ”Ljummen Allians är ändå en allians” lyder rubriken.

S måste vräkas

De fyra sidorna är ändå resultatet av långa politiska diskussioner.

– Varje parti fick komma med sina punkter. De vi inte kunde enas om tog vi bort, säger Morgan Hjalmarsson.

En minsta gemensamma nämnare, frågar jag.

Kanske, men det tycks finnas två saker alla på scenen i Borås stadspark är eniga om den här eftermiddagen. Socialdemokraterna måste vräkas från makten, framför allt därför att de motsätter sig privata lösningar i välfärden.

– Omoderna, säger Kerstin Hermansson från Centern. Och hon säger det gärna.
Annette Carlsson pratar om synen på företagande och företag. Morgan Hjalmarsson om medborgarnas önskan att få välja.

Det andra alla är överrens om är att alliansen kan fungera utmärkt, i alla fall i Borås.

– Vi är vana att arbeta tillsammans, säger Annette Carlsson.
– Vi känner varandra väldigt bra, fyller Falco Güldenpfennig i.

Han kommer också att lämna ledningen för sitt parti efter valet.

Sanningen är att samarbetet inte varit friktionsfritt de senaste fyra åren. När den första rödgröna budgeten fälldes av Sverigedemokraterna valde Moderaterna att förhandla med Socialdemokraterna. Det retade upp Morgan Hjalmarsson från Liberalerna. ”Besvikelse” är ordet han använder.

– Men det har du kommit över nu, säger Annette Carlsson i en ton som inte lämnar mycket utrymme för diskussion.

Avväpnat vågmästaren

Kanske är det just den överrenskommelsen som gör att allianssamarbetet i Borås tycks mer livskraftigt än det i Stockholm. Den avväpnade nämligen Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Motsvarigheten på riksplanet, decemberöverenskommelsen, kollapsade i champagneyran på Kristdemokraternas kongress i oktober 2015. Det gör nu förhållandet till Jimmie Åkesson till en sten i alla borgerliga partiledares skor.
I Borås är det annorlunda. Här är alla eniga om att SD inte kan vara ett underlag för en kommunledning.

Målet är förstås majoritet för de fyra partierna, men alla inser att det knappast kommer att hända.

– Vi hoppas bli största minoritet, säger Annette Carlsson.

I så fall räknar hon med att kunna styra, men tydligen inte annars. Det är på den punkten hennes partiledare har anklagats för att svaja.

– Nu kör vi hårt ända fram till valet, ropar Morgan Hjalmarsson till de knappt 60 partiaktivister som mött upp i värmen.

Sedan är det bara att plocka ner högtalarna och rulla ihop sladdarna. Om knappt 100 dagar är det val.Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Politik kan ju inte handla om rädsla

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Som Borås röstar

Politik

Valet 2018

Decemberöverenskommelsen

Socialdemokraterna

Jimmie Åkesson

Borås