Mejla

Eva Franchell

Skratta inte åt Trump – han är en mycket farlig man

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

LEDARE

EU har just förbjudit ekologisk sallad som odlas i kruka. Det är ett så töntigt beslut att man kan tappa tron på hela unionen. Om inte EU kan ta ett vettigt salladsbeslut, hur ska man då kunna hantera hela det uppblossande handelskriget mot USA?

Men sanningen är väl att det inte spelar någon roll om EU:s svenska handelskommissionär Cecilia Malmstöm är en tönt eller superkompetent. Hennes förhandlingar med USA var dömda på förhand.

Han lyssnar inte

Donald Trump är en humörmänniska som knappast låter sig övertalas av Cecilia Malmström, Stefan Löfven eller ens den franske presidenten Emmanuel Macron. Trots EU-ländernas intensiva lobbyarbete beslöt Donald Trump att införa tullar på stål och aluminiumvaror från EU till USA från och med i går. Han gjorde det för att han kunde. För att han gillar att provocera.
Han påstår att tullarna är bra för Amerika, men det är nog tveksamt då det amerikanska stålet inte räcker till. Coca Cola tvingas nu importera dyrt utländskt aluminium till sina burkar. GM och Ford får importera stål till sina bilar som därmed kommer att bli dyrare för det bilburna USA.
Dessutom svarar EU med strafftullar som slår mot själva hjärtat i amerikansk industri: majs, jordnötssmör, apelsinjuice, bourbon-whisky, jeans och Harley Davidson-motorcyklar.

Han är inte rolig

Eftersom Donald Trump slåss mot hela världen drabbas även grannländerna Kanada och Mexiko av de nya tullarna. Vi kan räkna med att även grannarna kommer att hoppa över den amerikanska apelsinjuicen i framtiden.
Donald Trump gynnar inte sitt eget folk. Han provocerar sina grannar, tar strid med sina allierade och skakar om hela världshandeln. Han gillar att vara oförutsägbar, bestämmer ett möte med Kim Jong-Un, bokar av det, bokar på det. Världen håller andan och vore han inte så farlig skulle det hela kunna vara ganska underhållande.
Men situationen är allvarlig. De amerikanska tullarna kommer att kosta Sverige 6,5 miljarder euro per år. Om Donald Trump skulle trappa upp handelskriget och lägga strafftullar på bilar och lastbilar skulle det vara direkt ödesdigert för vår svenska bilindustri.

Det var så här det började på 30-talet, påminner Macron. Donald Trump skapar en ekonomisk nationalism som hotar hela världssamfundet. Han är en mycket farlig man.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Cecilia Malmström

Harley-Davidson

Bilar

Whisky

Emmanuel Macron