ÅSIKT

Målet var kaos, död och skräck

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Mot sorg och rädsla finns bara bot i form av närhet och kärlek.

1 av 2 | Foto: Strandpromenaden Le Promenade des Anglais i Nice.

Nice är inte bara Frankrikes semesterstad. Längs med strandpromenaden har turister från hela världen njutit av medelhavets varma vindar. På Le Promenade des Anglais har lokalbefolkningen och turisterna tillsammans promenerat, åkt rullskridskor eller deltagit i något av stadens alla motionslopp.

Efter nattens hemska dåd är hittills 84 döda och 18 allvarligt skadade. Och siffran stiger hela tiden. Det ofattbara har hänt igen.

Fel plats vid fel tillfälle

Vi har redan hört berättelser från flera svenska turister som varit alldeles för nära dådet. Liknande historier finns i alldeles för många tidningar runt om i Europa och världen. Dådet skedde i Frankrike på Frankrikes nationaldag. Men är ett hårt slag mot oss alla.

Bland offren finns många barn och gamla. När listorna över de döda blir officiella kommer vi troligtvis se namn från många fler länder är Frankrike. En sak enar dem alla. De var på fel plats vid fel tillfälle.

Terroristen hade inte valt ut sina offer. Målet med attacken var att döda så många som möjligt. Nationalitet eller religion spelade ingen roll. Precis som i Paris, Bryssel, Istanbul, Ankara och Bagdad var målet människor i grupp som gjorde allt annat än att delta i ett politiskt spel. Terrorismen i Nice slog mot familjer som tittade på fyrverkerier.

Direkt efter fotbolls-EM

Attacken kom när vi äntligen andats ut efter ett fotbolls-EM där varje match gav oss en obehaglig känsla i magen. Nu angrep inte heller terroristen Frankrikes regeringsbyggnader. Det stora nationaldagsfirandet i Paris valdes troligtvis bort på grund av att säkerheten var större. Målet var inte nationalstaten. Målet var att skapa död, skräck och kaos.

Mot sorg och rädsla finns bara bot i form av närhet, kärlek och fortsatt tillit till våra medmänniskor. Frankrikes nationaldag är ett firande av den franska revolutionens slagord frihet, jämlikhet och brödraskap. Låt detta bli ledorden i världens kamp mot terrorismens barbari.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Nice

Terrorism