ÅSIKT

Partisekreteraren viktig för regeringen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Carin Jämtin.
LEDARE

Carin Jämtin blev socialdemokratisk partisekreterare år 2011. Hon fick uppdraget direkt av partikongressen, inte som representant för partiledningen. Kanske har det varit Jämtins smala lycka.

Det har nämligen varit fem minst sagt omtumlande år för partiet.

Det föll på Jämtins roll att hantera turbulensen under och efter Håkan Juholts korta partiledarskap och att anpassa partiets interna organisation till krympande resurser. Hon har representerat ett parti som tvingats anpassa sig till en ovan roll som part i en koalitionsregering.

I huvudsak har Jämtin klarat uppdraget, men det är klart att det varit tufft. Vi måste kanske tro henne när hon säger att tiden att kliva av nu är rätt. Halva mandatperioden återstår och en efterträdare får en chans att växa in i rollen innan nästa års partikongress och valet om två år.

Ingen liten syssla

Uppdraget som partisekreterare i Socialdemokraterna är nämligen inte någon liten syssla.

Det socialdemokratiska partiet är kanske inte detsamma som under legendariska partisekreterare som Gustav Möller, Sven Aspling eller Sten Andersson. Behovet av en balanserande motvikt till regeringskansliet är kanske inte detsamma.

Men Socialdemokraterna är fortfarande ett stort parti, med starka intressen och gamla konflikter att hantera. Rötterna från folkrörelsen finns fortfarande kvar. Socialdemokratin är först och främst medlemmar och sympatisörer som engagerar för att göra skillnad i den lokala politiken, som möter medborgare och som driver partiets föreningar vidare på sin fritid.

Skulle vara illa ute

Utan organisationen skulle Löfvens statsråd vara illa ute, och det är partisekreterarens uppgift att få det att fungera.

Stefan Löfven får börja hösten med att rekrytera både minst en ny minister och en ny partisekreterare.

Och det är nog partisekreterarjobbet som är viktigast för regeringens framtid.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM