ÅSIKT

Putin delar inte ut bröd i Syrien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Vladimir Putin vill gärna tona ner den militära inblandningen i Syrien och attackerna mot civila.
LEDARE

Det är ingen hemlighet att Ryssland ­ägnar sig åt propagandakrig. Ingen ­seriös svensk journalist skulle i dags­läget låta ryska försvarsministeriets ­uttalanden om Ukraina gå okommen­terade i tryck. Detta eftersom Ryssland är en aktiv part i konflikten. Men tydligen gäller inte samma regler när det ­kommer till rapporteringen om ­Syrien.

Fler attacker mot Syrien

Flera svenska medier meddelade i förrgår att en rysk helikopter, med fem personer ombord, har blivit nedskjuten i Idlibprovinsen i Syrien. Sveriges ­Radios ”Ekot” skrev bland annat ”enligt Ryssland ska det röra sig om en transporthelikopter på väg tillbaka till en rysk bas efter att ha levererat humanitär hjälp i Aleppo”. Det är förståeligt att det är vad Ryssland vill att vi ska berätta att landet gör i Syrien – ägnar sig åt humanitär hjälp. Men det är inte ­medias uppgift att sprida vidare den bilden ­okritiskt. Läsaren har rätt att ­veta att Ryssland deltar militärt i kriget.

Enligt en rapport som organisationen Human Right Watch släppte ­förra ­veckan, har Ryssland trappat upp kluster­bomb­ningarna i Syrien. Det finns 47 dokumen­terade attacker sedan maj i år. Den här typen av ammunition är för­ödande för civila eftersom klusterbomber kan ­lämna efter sig en rad mindre odetonerade bomber på marken som minor. Ryssland förnekar uppgifterna trots att det finns klara bevis. I går kom det ­rapporter om att den hänsynslösa ­regimen i Syrien, som hämnd, anfallit Idlib-området med klorgas.

Vill tona ner inblandningen

Vladimir Putin har starka strategiska intressen i Syrien och därför ett nära samarbete med diktatorn Bashar ­al-Assad. Samtidigt är Ryssland måna om att tona ner den mili­tära ­inblandningen och ­attackerna mot civila. ­Anledningen är att ­Putin vill betraktas av väst som en självklar part att bjuda in till förhandlingsbordet om Syrien.

Oavsett vad helikoptern gjorde i just Idlib är Ryssland inte i Syrien för att ­dela ut bröd.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM