Mejla

Eva Franchell

Extremvänstern växer i Sverige

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

OMRINGAD AV YTTERKANTEN Förslaget om vinstbegränsningar är ”ett ingrepp i den privata företagsamheten och äganderätten” och framdrivet av ytterkantspolitik, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Men faktum är att åtta av tio svenskar ställer sig positiva till förslaget.
Foto: Illustration: PATRIK LINDVALL
OMRINGAD AV YTTERKANTEN Förslaget om vinstbegränsningar är ”ett ingrepp i den privata företagsamheten och äganderätten” och framdrivet av ytterkantspolitik, enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Men faktum är att åtta av tio svenskar ställer sig positiva till förslaget.

LEDARE

4 november 2016

Vinster i välfärden

Aldrig har väl extremvänstern varit så stor.

Om man ska tro Svenskt närings­liv har stora delar av ­befolkningen numera ”ytterkantsåsikter”. Inte sedan 70-tal­et har så många svenskar varit militanta.

Det handlar alltså om svenskarnas syn på vinster i välfärden. På tisdag kommer utredaren ­Ilmar Reepalu att lägga sitt förslag om vinstbegränsningar och Svenskt näringsliv blåser redan till strid. Reepalus förslag är framdrivet av ytterkantspolitik, skriver Svenskt näringslivs vd Carola Lemne och hennes kamrater i tidningen Dagens Industri.

Ska gå till skolan

Hon har också sagt att förslaget kommer att bli ”ett ingrepp i den privata företagsamheten och äganderätten som saknar motstycke sedan löntagarfondsfrågan på 1970-talet.”

Men trots alla försök att utmåla vinstbegränsningen som extremvänster så tycker svenskarna att det nog blir bra med ett tak. De tycker faktiskt att skatte­pengarna ska gå till skolelever, gamla och sjuka.

En majoritet vill inte att välfärdsföretagen ska kunna ta ut stora vinster.

Även moderater

Hela åtta av tio svenskar vill begränsa vinsterna, visar också SVT:s Sifoundersökning. Bara en av tio vill ha kvar dagens regler utan några begränsningar.

– På olika sätt upplever fler människor att någon form av kontroll eller begränsning är rimlig, säger Sifos analyschef Toivo Sjörén till SVT.

Till och med Alliansens väljare vill begränsa vinstuttagen. Bland de moderata väljarna vill 62 procent ha begränsningar och 9 procent vill helt förbjuda vinster i välfärden.

Till och med Carola Lemnes egna företagare börjar bli lite ”ytterkant”. Var tredje företagsledare vill begränsa välfärdsvinsterna, visar en Ipsos-undersökning som gjorts för Dagens Industri. Lika många anser att det behövs en ny lagstiftning som reglerar hur företag får verka inom vård, skola och omsorg.

– Inte ens bland de högre ­cheferna i näringslivet finns ett kompakt motstånd mot de här idéerna, säger Ipsos David ­Ahlin till Dagens Industri.

”Sunt förnuft”

Carola Lemne verkar helt omringad av ytterkantsmänni­skor. Men det är klart att de ­inte tillhör extremvänstern. Det är det sunda förnuftet som växer i Sverige. Även moderater och näringslivschefer vill ha en ­skola som fungerar, en sjukvård som botar och en äldreomsorg värd namnet.

Och de vet att utan vinsttak riskerar pengarna att hamna på Cayman och inte i välfärden.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN