Mejla

Anders Lindberg

Sparkraven på LSS malde ner familjer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I dag bytte regeringen fot om den personliga assistansen. De krav på besparingar som tidigare funnits i direktiven till LSS-utredningen tas nu bort, meddelade Barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) på en pressträff i Rosenbad.

Det var på tiden.

– Man borde aldrig ha skrivit in besparingskravet från början. Det enda rimliga är att ta bort det, säger Maria Persdotter, ordförande i RBU, förbundet för rörelsehindrade barn och unga.

Socialpolitisk katastrof

Den tidigare Barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regners (S) hantering av LSS blev en socialpolitisk katastrof. Att Lena Hallengren nu har börjat städarbetet är bra men det finns mycket kvar att göra.

Rätten till stöd och service för funktionshindrade har inskränkts i flera steg de senaste åren. En rad domar, den första redan 2010, har gjort det svårare att få assistans. Och i regleringsbrevet, regeringens instruktion till försäkringskassan, inför 2016 skrev man in ett tydligt krav att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.”

Resultatet är att 1400 färre har assistans idag än när regeringen tillträdde och att det nästan är omöjligt att få ny assistans beviljad.

Målet är fortfarande att återupprätta LSS utifrån de intentioner som fanns när lagen infördes.

Mals ner

Redan den borgerliga regeringen borde ha agerat när de första domarna kom men istället har läget blivit allt mer akut för de drabbade.

– Jag får samtal och mail varje dag från familjer som blir helt nedmalda av detta, säger Maria Persdotter.

Tyvärr kommer inte dagens besked att förbättra situationen på kort sikt. Mer behöver göras.

Även om valet är nära så krävs en mer aktiv styrning av Försäkringskassan. De som har förlorat sin assistans på grund av de hårdare reglerna måste på något sätt få möjlighet att återfå sina rättigheter.

Återupprätta LSS

LSS är ett fantastiskt framsteg för funktionshindrades möjlighet att leva ett friare liv. Det är något vi ska vara stolta över och rädda om. Men LSS behöver repareras.

I en tid när svensk ekonomi kör på som tåget, arbetslösheten går ner och det finns pengar i statens kassa är det extra svårt att förstå varför just funktionshindrade ska stå tillbaka.

I dag togs ett steg i rätt riktning.

Men målet är fortfarande att återupprätta LSS utifrån de intentioner som fanns när lagen infördes.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

4-åriga Selma är inte bidragsfuskare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

LSS-lagstiftningen

Lena Hallengren

Personlig assistans