Mejla

Karin Pettersson

Smart, stabilt - och lite tråkigt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

För ett par veckor sedan presenterade Anders Borg sin vårbudget. Den innehöll inte mycket nytt. Det fick regeringen mycket kritik för, bland annat av oppositionen.

I dag kom Socialdemokraterna med sitt alternativ. Det var nästan lika magert.

Den tyngsta åtgärden i budgetmotionen är det ungdomskontrakt som redan presenterats. Det är visserligen ett klokt förslag som innebär att samhället kräver av arbetslösa ungdomar läser in sin gymnasiekompetens – ett slags förlängd skolplikt. Dessutom föreslår Socialdemokraterna traineeplatser och sommarjobb för unga. Bra idéer, men inte heller det några nya förslag.

Utöver detta presenterades ett antal områden som man ska återkomma till i höst. Ett sysselsättningsmål ska formuleras. Mer resurser ska avsättas till forskning. En statlig riskkapitalfond ska bildas. Och så det innovationspolitiska råd som Stefan Löfven presenterade i går – en gammal idé som tas till heders igen.

Vårmotionen är ett åtgärdsprogram mot ungdomsarbetslösheten, och ett utkast till ett näringspolitiskt program. Det är en bra början. Sverige är ett litet land, som behöver utnyttja sina resurser effektivt för att kunna bygga välstånd i en globaliserad värld. Vi har inte råd att slösa med vare sig människor eller idéer.

Samtidigt är det mycket som saknas. En idé om hur Sverige ska kunna bli ett föregångsland i klimatomställningen. Förslag som stärker jämställdheten och minskar klyftorna - bortom de positiva effekter som kommer av att fler unga får jobb.

Stefan Löfven är fortfarande relativt ny på sin post. Magdalena Andersson likaså. De tog över ett parti i kris, som lagt tid på interna strider i stället för politikutveckling. Nu är den nya partiledningen på god väg att reparera det raserade förtroendet. Det är väldigt bra gjort på så kort tid.

Regeringens försprång är utraderat. Socialdemokraterna har, mot alla odds, jobbat sig tillbaka.

Men den verkliga matchen, där två politiska alternativ står mot varandra, har ännu inte börjat.

Den får vi vänta på tills i höst.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson