Reinfeldt förstår inte gruvfebern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Saknar plan Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte gruvbygget i Pajala i måndags – men hade inga besked om hur staten kan stötta gruvindustrin. OBS! Bilden är ett montage.
Saknar plan Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte gruvbygget i Pajala i måndags – men hade inga besked om hur staten kan stötta gruvindustrin. OBS! Bilden är ett montage.

29 FEBRUARI 2012. Gruvindustrin

Ryktet om den svenska gruvindustrins framgångar har till sist nått regeringskvarteren i Stockholm. På något annat sätt är det svårt att förstå den här ­veckans flitiga ministerbesök i Norr­botten.

Statsminister Reinfeldt tillbringade måndagen i Pajala, där företaget ­Northland Resources just nu bygger en ny ­gruva. Arbetsmarknadsminister ­Engström och migrationsminister Billström reste för sin del till Kiruna för ett tvådagarsbesök.

Dessutom försäkrade näringsminister Lööf i går att arbetet med en ”svensk mineral­strategi” nu går in i nästa fas.

En framtidsbransch

Det är bra att ministrarna reser till Norrbotten. Gruvnäringen är ett av de fundament som byggt upp svensk ekonomi. I vår tid är det dessutom en framtidsbransch.

När miljarder människor i Indien och Kina vill förbättra sina liv krävs det stål; till armeringsjärn i hus, till rälsen i järnvägar och till de kirurgiska instrumenten på sjukhusen.

Det är globalisering – på riktigt.

Statsministerns perspektiv tycks dock vara lite trängre. Så här sa han i alla fall om Pajalagruvan i måndags:

– Det kopplar en sysselsättning till ­något som verkar varaktigt.

Så brukar statsministern säga när han varit på en secondhandbutik i Sundsvall också.

Däremot hade Reinfeldt inga besked om hur staten skulle kunna stötta en ­näring som skapar enorma exportinkomster till Sverige.

För gruvnäringen behöver samhälls­investeringar för att utvecklas. Det handlar om infrastruktur, men framför allt handlar det kanske om arbetskraft.

Bostäder saknas

Det saknas inte intresserade. Harry Rantakyrö, tidigare legendarisk fackbas i Kiruna och numera personalexpert i ­Pajala, berättar för LO-tidningen att ­gruvan fått 3 000 ansökningar om jobb, innan man satt in en enda annons.

Däremot fattas det bostäder, och det kommer att krävas utbildning och arbetsmarknadspolitik. Det gäller för Pajala och Kiruna, och det kommer att gälla Bergslagen.

Det är inget som tynger vår regering. I Pajala uppmanade statsministern ­kommunen att skynda långsamt med ­bostadsbyggandet. Något statsstöd kommer inte i fråga.

M har långt kvar

I Kiruna ville de båda ministrarna ­prata om arbetskraftsinvandring, inte om ­utbildning för att arbetslösa ska kunna ta de jobb som skapas eller arbets­marknadspolitik för att underlätta rekryteringen till Norrlands inland.

Regeringen har upptäckt gruvnäringen. Kanske lägger de en dag också märke till andra svenska exportindustrier. Men de nya Moderaterna har långt kvar innan de förstår hur samhället och näringslivet fungerar tillsammans.

Eller vilket ansvar det lägger på poli­tiken.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.