Ledare

Våga ställ krav på svenska män

Av: 

Jonna Sima

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kvinnor som har kommit till ­Sverige för att gifta sig med svenska män, så kallade kärleksinvandrare, ska utbildas i jämställdhet. Det föreslog jämställdhets­minister Nyamko Sabuni (FP) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i går på Svenska Dagbladets debattsida.

Syftet med utbildningen är att kvinnorna lättare ska komma in i det svenska­ samhället och kunna försörja sig själva. Det är ett vettigt förslag. Dessa kvinnor är ofta betydligt yngre än sina män. De saknar inte sällan utbildning samt släkt och nätverk i sitt nya hemland. Kvinnorna tenderar också i högre utsträckning än män att bli ansvariga för hemmet vilket medför isolering och ett ekonomiskt beroende av sin partner.

Utbildning och kunskaper är nycklar till frihet.

Men en viktig del i den feministiska analysen saknas. Varför är det bara kvinnorna som ska utbildas i jämställdhet? Självklart borde även deras svenska män sättas i skolbänken.

För två veckor sedan presenterades en utredning som tagits fram på uppdrag av regeringen om mäns våld mot kärleks­invandrade kvinnor. I utredningen efterlyses en bättre kontroll av männen när deras blivande hustru ­söker uppehållstillstånd. Detta för att sätta stopp för våld, hot och kränkningar­ som många av dessa kvinnor utsätts för. Varje år tvingas flera tusen utländska kvinnor söka skydd från sina våldsamma svenska män. Och då är mörkertalet stort.

Folkpartiet brukar ofta använda en ­retorik om att ställa krav på invandrare. Frågan är om partiet vågar ställa krav på de svenska männen?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!