Anders Lindberg

Teliasonera säljer ut kunder till KGB

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Som George Orwells 1984 om den totala övervakningen. Fast på entreprenad.”

Luddigt förhållande  Aljaksandr Lukasjenka får hjälp av svenskfinska Teliasonera att övervaka och förfölja befolkningen i Vitryssland, avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” i går.
Luddigt förhållande Aljaksandr Lukasjenka får hjälp av svenskfinska Teliasonera att övervaka och förfölja befolkningen i Vitryssland, avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” i går.

I går inleddes Stockholm Internet Forum. Under två dagar ska 350 särskilt inbjudna personer från olika delar av världen diskutera hur man kan öka friheten på ­nätet.

Carl Bildt inledde med att tala om ­frihet och mänskliga rättigheter som gemensamma värden. Sen övergick han till att hylla nordisk teknologi för mobiltele­foner.

Forumet är ett utmärkt initiativ där Sverige spelar en roll i världen att vara stolt över. Inte minst den arabiska våren visar vilken betydelse den moderna tekniken kan ha.

I går drog SVT:s ”Uppdrag granskning” ner byxorna ordentligt på bilden av Sverige som frihetens tillskyndare.

De avslöjade att vitryske diktatorn Aljaksandr Lukasjenka får hjälp av svenskfinska Teliasonera att övervaka och förfölja befolkningen i Vitryssland.

Som storägare i bolaget Turkcell är T­eliasonera ägare i vitryska mobilföretaget Life. Bolaget Life samarbetar i sin tur med vitryska säkerhetstjänsten KGB, som därmed får direkt tillgång till data kring var alla användare befinner sig, vem de pratar med och vilka sms de skickar.

Direktuppkoppling till KGB

Enligt Uppdrag gransknings källor handlar det inte om några domstols­beslut eller rättslig prövning. KGB har ­direkt tillgång till alla uppgifter, till alla användare, i realtid, 24 timmar om dygnet.

Vitryssland är inte enda exemplet. ­Enligt ”Uppdrag granskning” samarbetar Teliasoneras bolag med säkerhetstjänster i regimernas jakt på oliktänkande i en lång rad länder.

Förutom Vitryssland gäller det Teliasoneras bolag Kcell i Kazakstan, Geocell i Georgien, Tcell i Tadzjikistan, Ucell i Uzbekistan och Azercell i Azerbajdzjan.

Azercell är för övrigt sponsor till ­vårens melodifestival i huvudstaden Baku. ­Landets säkerhetstjänst har fått eget rum på Azercells högkvarter.

Den moderna telekommunikationen blir diktaturens perfekta vapen mot ­opposition och fri media. Som George Orwells dystopi 1984 om det totala övervakningssamhället. Fast nu med Telia­sonera som entreprenör.

Bidrar till grova övergrepp

Men ansvaret stannar inte där. När ett svenskfinskt, till stor del statligt bolag, aktivt bidrar till grova övergrepp mot mänskliga rättigheter måste regeringen agera. Det är talande att Carl Bildt samma dag som Teliaaffären avslöjas står och hyllar den nordiska teknologin. Han är en man med två tungor.

Teliasoneras vd Lars Nyberg sa på ­bolagsstämman:

– Vi är övertygade om att tillgång till telefoni och internet bidrar till utvecklingen till såväl ekonomier som mer ­öppna samhällen.

Vitrysslands diktator Aljaksandr Lukasjenka kunde inte sagt det bättre själv.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN