Karin Pettersson

Borg och Andersson lallar på samma visa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ta ur Ulf Lundell villfarelsen att Anders Borg är bra för Europa”

I KÖR Om Europa fortsätter på den inslagna vägen spricker EMU – men den insikten har inte nått Anders Borg. Och värre är att Magdalena Andersson (S) inte säger emot.
I KÖR Om Europa fortsätter på den inslagna vägen spricker EMU – men den insikten har inte nått Anders Borg. Och värre är att Magdalena Andersson (S) inte säger emot.

Det finns de som tycker att Ulf Lundell representerar själva essensen av det svenska. Folksjälen, ungefär.

”Vi ska vara glada för att vi har Anders Borg nu i skuldkrisens Europa”, sade ­Uffe vid lucia förra året.

Tänk så fel det kan bli.

Europa står vid avgrunden

Tycka vad man vill om Anders Borgs inrikespolitik. Det finns säkert de som uppskattar att a-kassan raserats för att ­finansiera fyra jobbskatteavdrag med blygsamma effekter.

En sak är dock säker. Om Europa har han haft fruktansvärt fel.

För Anders Borg har krisen hela tiden varit en fråga om moral. Eller som han ­uttryckte saken i en intervju med tyska Die Welt förra året: ”Grekerna kan helt enkelt inte pensioneras vid så tidig ålder.”

Vad resultatet av den analysen blev vet vi. Angela Merkel och Europas höger­regeringar drev igenom paket efter paket med nödlån i utbyte mot åtstramningar. Utan hänsyn till ekonomiska eller politiska konsekvenser.

Europa står nu vid avgrunden. Poli­tiken har inte fungerat, utan fått katastrofala effekter. I Grekland har ett nazistiskt parti valts in i parlamentet. Spanien, där varannan ung människa går arbetslös, har genomfört omfattande besparingar. Men inte hjälper det. Banksystemet är på väg att kollapsa.

Nu finns två val. Antingen fortsätter man på den inslagna vägen. Då spricker EMU. Den lågkonjunktur vi nu ser kommer att vara en västanfläkt mot det ekonomiska, politiska och sociala kaos som då hotar.

Eller så försöker man att undvika detta mardrömslika scenario.

Det finns några handlingsalternativ. Bankgarantier, euroobligationer, ränte­sänkning av ECB, mer expansiv penning- och finanspolitik i Tyskland. Inga perfekta lösningar. Men bättre­ än inget.

Får göra det oemotsagd

De flesta i Europa har äntligen nåtts av denna insikt.

Men inte i Sverige. Här vidhåller Anders Borg sin linje.

Än värre är att han får ­göra det oemotsagd. I stället för att sätta press på regeringen väljer ­Socialdemokraternas Magdalena Andersson, med utsökt dålig tajming, att kate­goriskt avvisa euroobligationer och låtsas som om bättre budgetdisciplin skulle­ kunna rädda Europa.

Fastnar i tävling om stramhet

Den svenska debatten präglas fort­farande av 90-talskrisen. Men Europas problem i dag är annorlunda. Som förre finansministern Pär Nuder påpekade i Dagens Industri är risken stor att Borg och Andersson fastnar i en tävlan i stramhet, och missar vår tids stora problem: bristen på tillväxt.

Sverige är inte en del av EMU. Men vi är en del av Europa, och har ett ansvar att försöka bidra till en lösning. Att driva en sådan debatt vore en uppgift för en nymornad svensk socialdemokrati.

Om inte annat för att ta ur Ulf Lundell vill­farelsen att Anders Borg är bra för Europa.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln