Mejla

Ingvar Persson

Bråket kan knäcka KD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lite i skuggan av ledarvalet i landets största parti avgörs i dag den kanske bittraste striden i svensk politik, den om vem som ska leda landets minsta parti.

Uppladdningen inför Kristdemokraternas extra riksting i Västerås har varit en holmgång mellan anhängarna till Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell. Alla medel har varit tillåtna.

Partiets nestor Alf Svensson – ­frågade i går vem som tror att ett samhälle kan klara sig utan ett ”gemensamt etiskt minimum”.

Efter att ha betraktat den kristdemokratiska maktkampen är frågan snarare om ett parti kan klara sig utan ett etiskt ­minimum?

Det har inte varit vackert att se.

Alla små partier i en allians riskerar att slukas upp av det dominerande ­partiet. Centern och Folkpartiet brottas med problemet.

För Kristdemokraterna går dock ­krisen djupare. Det handlar om en ideologisk konflikt, om socialkonservatism ­eller moralkonservatism. Annorlunda uttryckt, allmän välvilja står mot kristen höger.

Hägglund och Odell – egentligen två gamla parhästar från partiets kamp för att etablera sig i svensk politik – har kommit att symbolisera varsin linje.

I dag kommer en av dem att förlora, och därmed står också en del av partiet som förlorare.

För ett större parti skulle det kunna vara befriande, en möjlighet att börja om utan interna strider eller ovärdiga konflikter.

För Kristdemokraterna, som i de senaste opinions­undersökningarna ligger­ en bra bit ­under ­fyraprocentsspärren, är det lite annorlunda. Det som händer i dag i Västerås är ­sannolikt början till ­slutet för Kristdemo­kraterna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN