Fler huvuden borde rulla i Saudiaffären

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sten Tolgfors är historia. I praktiken hade han inget val. Som vi konstaterat tidigare kan inte Sverige ha en försvarsminister som medvetet vilseleder allmänhet och media. Det är bra att även Fredrik Reinfeldt nu kommit till den insikten.

På dagens pressträff saknades dock två personer, utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling. Både är djupt inblandade i Saudiaffären och har en del att förklara.

Inspektionen för strategiska produkter, som är kontrollorganet för vapenexport, sorterar under Ewa Björling. Hon var även medförfattare till den artikel i Svenska Dagbladet som publicerades strax efter Saudiaffären avslöjades och där regeringen spelade allmänt ovetande.

Carl Bildt är som utrikesminister ansvarig för Sveriges relationer med Saudiarabien och ambassaden där. Rimligen har alla kontakter gått genom, eller i varje fall godkänts av, Bildt. Han deltog även på den resa förra året där kungen besökte Saudiarabien för att dela ut en scoutmedalj till den saudiske kungen. Den resan framstår, i ljuset av Saudiaffären, som allt mer märklig.

Riktigt vad Sveriges nationella intresse i att dela ut scoutmedaljer till Saudiarabiens diktator var tidigare svårt att se. Nu ser det mer ut som en pusselbit i ett helt annat pussel.

I grunden handlar Saudiaffären om regeringsduglighet. Att regeringen Reinfeldt faktiskt inte spelar efter de spelregler som finns. Det är därför hemliga vapenfabriker, bulvanbolag, mystiska överföringar av kontanter mellan myndigheter och denna väv av halvsanningar kan förekomma. Men det är inte acceptabelt. Dessutom används nu åklagare för att jaga de källor som från början avslöjade hela historien för Ekot.

Ska det gå till såhär i Sverige?

Men Saudiaffären rör också frågan om vapenexport till diktaturer. Det visar att ett nytt regelverk behövs. Den osunda kultur som råder inom de nuvarande reglerna måste vädras ut och vapenexporten ske på regler som också går att försvara. Därför behövs ett förbud mot vapenexport till icke-demokratier.

Saudiaffären har nu fällt en försvarsminister. Men ansvaret stannar inte där. Varken för politiker eller tjänstemän. Chefen på FOI har ljugit i radio. Både Carl Bildts och Ewa Björlings ansvar bör utredas och diskuteras. Regeringen har vid flera tillfällen fattat beslut i frågan och har ett kollektivt ansvar i frågan.

Sten Tolgfors är den förste som avgår som en följd av skandalen. Det är inte säkert han blir den siste.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.