Fortsatt misstro mot Kristersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

la sig platt Ulf Kristersson (M) vaknade upp till dåliga nyheter i går. Och under dagen tvingades han att säga förlåt.
la sig platt Ulf Kristersson (M) vaknade upp till dåliga nyheter i går. Och under dagen tvingades han att säga förlåt.

22 februari 2012. Ulf Kristersson

De stenhårda sjukskrivningsreglerna och alla de ”enskilda fall” där Försäkringskassan kommenderat ut sjuka, ibland döende, människor i arbete höll på att kosta Fredrik Reinfeldt en andra mandatperiod.

Efter valsegern 2010 fick Cristina Husmark Pehrsson ta smällen. Människors vrede mot det nya systemets konsekvenser gjorde att hon kom att betraktas som förbrukad i sin roll som socialförsäkringsminister.

Hans resultat: Ingenting

Husmark Pehrsson gjorde allt och ­sjasades bort. Ulf Kristersson tog över och har ägnat sina två ministerår till att göra ingenting.

Två gånger har en riksdagsmajoritet ställt sig bakom ett förslag att slopa den regel som säger att sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas mot påhittade arbeten. Två gånger har samma riksdagsmajoritet krävt att de regelverk som tidigare gällt ska återinföras. Det är blygsamma, men viktiga, förändringar som rättar till de mest uppenbara missförhållandena i sjukförsäkringen.

Men inget händer, för Ulf Kristersson vill inte. Han tycker inte att han är en ansvarsfull minister i en ansvarsfull regering om han gör som riksdagen vill. ­Samtidigt fortsätter sjuka bli nekade sjukpenning med motiveringen att de kan ­arbeta med jobb som inte finns.

Tuff morgon för ministern

I går vaknade Ulf Kristersson upp till nyheten att han kanske skulle tvingas att lämna regeringen. Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet verkade alla komma till slutsatsen att en misstroendeomröstning mot Kristersson var oundviklig. Sverigedemokraterna verkade också sugna på att fälla ministern.

Ställd inför risken – och sannolikt ­efter ett par arga samtal från chefen Reinfeldt – kallade socialförsäkringsministern till presskonferens. Borta var den nonchalante Ulf från förra veckan, han som sa att en återgång till de gamla reglerna var uteslutna eftersom de också var dåliga.

I stället fick vi träffa den ångerfulle och ödmjuke Ulf, en minister som bad om ursäkt för sin slarviga tunga och lovade att regeringen ”kommer att återkomma med sin samlade bedömning” i mars. Vad nu det betyder.

Har lagt sig platt

Märkligast av allt är att oppositionen med Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg i spetsen verkar godta ursäkten. Det finns ingen anledning att lägga ner trycket mot regeringen. Det är två och ett halvt år kvar till nästa val och Ulf Kristerssons och Moderaternas arrogans har redan gått för långt.

Kristersson kanske har lagt sig platt för riksdagen, men ännu finns det inget förslag som löser situationen för de sjuka. Och det är ju det som det här handlar om – sjuka människor som behandlas omänskligt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.