Förtryck av kvinnor kan aldrig försvaras

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Borde vi bli upprörda över att svenska imamer uppmanar misshandlade kvinnor att be de män som misshandlar om ursäkt?

Naturligtvis måste vi bli upprörda, riktigt upprörda. Religionsfriheten får aldrig bli en ursäkt för att förneka människor - kvinnor - grundläggande rättigheter. Det spelar ingen roll vilken religion en svensk kvinna har. Hon ska aldrig behöva utsättas för misshandel, sexuellt våld eller tvingas gifta sig mot sin vilja.

Det är brott, och ska anmälas till polisen. Den skyldige ska straffas, och brottsoffret stödjas.

När företrädare för religiösa samfund påstår motsatsen - öppet eller ställda inför en människa som söker råd - skadar de i själva verket inte bara den som utsatts. De skadar också grunden för religionsfriheten.

Borde vi också bli förvånade över de svar som Uppdrag Gransknings reporter fått när hon inför dold kamera uppsökt tio muslimska imamer för att få råd? Dessvärre inte.

Vi vet att kvinnor förtrycks i namn av religionen, hedern eller familjen. Det gäller inte bara muslimer, och inte alla muslimer. Men varje fall är oacceptabel.

Att det finns muslimska ledare som legitimerar förtrycket oacceptabelt. Att det avslöjas är mycket bra.

Frågan är vilka slutsatser vi drar?

Att muslimer - också utsatta kvinnor - är en grupp som aldrig kommer att acceptera grundläggande mänskliga rättigheter? Att lösningen är isolering och kollektiv skuld?

Det är den enkla vägen, men den stoppar ingen misshandel, och inget hedersvåld. Dessutom leder den rakt mot ett slutet och inskränkt samhälle.

Slutsatsen måste i stället bli att samhället måste ta frågan på allvar. Det handlar om allt från socialtjänst och skola till polis och domstolar. Församlingar som har ledare som handlar i strid med svenska lagar kan aldrig få samhällets stöd.

Lösningen på hedersproblematiken är mer integration, inte mindre.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.