Eva Franchell

Centern vek ner sig igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur många gånger kan ett parti svika sin egen övertygelse och fortfarande vara ett parti?

I går vek Centerpartiet ner sig igen, oklart för vilken gång i ordningen. Den här gången handlade frågan om uranbrytning. Oppositionspartierna

i riksdagen föreslog förbud mot utvinning av uran i Sverige.

Prospekteringen är redan i gång, på över 200 platser i Sverige söker man i dag efter uran. Men uranbrytning i full skala skulle innebära stora dagbrott med radioaktivt avfall som skadar både människor och miljö.

Av de skälen har även Centerpartiet ett stämmobeslut på att partiet ska verka för ett förbud mot utanbrytning.

I går försökte den listiga oppositionen få med sig Centerpartiet i riksdagen genom att helt enkelt kopiera Centerns stämmobeslut i sitt förslag. Men Centern röstade nej och sa därmed nej till sitt eget ett stämmobeslut.

Centerpartisterna försöker försvara sveket mot de egna partikamraterna. Näringsutskottets Helena Lindahl stod i riksdagsdebatten och menade att det är bättre om Centerpartiet kan få med sig de övriga allianspartierna på uranförbudet. Än har vi inte lyckats övertala dem, konstaterar dock hennes kollega Per Åsling.

Helena Lindahl försökte till sist desperat hänvisa till Centerpartiets långa kamp mot uranbrytning.

– Ända sedan 70-talet, sa hon i riksdagen.

Det har alltså gått trettio år sedan det var något krut i Centern. Statsminister Thorbjörn Fälldin lämnade regeringen på grund av kärnkraften. Hans miljöminister Olof Johansson lämnade regeringen på grund av Öresundsbron. Det var i en annan tid.

I dag har makten blivit viktigare än politiken för centerpartisterna. I dag har de accepterat både kärnkraft och uranbrytning och frågan är om väljarna då kan hitta några andra skäl för att rösta på Centerpartiet?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN