Girighet uselt motiv för vård

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carema väger de äldres blöjor. De vill veta om blöjan är helt full innan de byter för att spara pengar. Blöjor är dyra.

Medan mormor och morfar får sitta nedblötta av sitt eget kiss har vinsten från verksamheten, enligt Dagens Nyheter, ökat från 88 miljoner kronor 2005 till 624 miljoner kronor 2009.

Det är dags att sätta stopp för det här nu.

De riskkapitalbolag som äger Carema har sitt säte i skatteparadiset Jersey. Syftet med investeringarna i svensk vård och omsorg är att tjäna pengar. Något annat intresse finns inte. Då måste man spara och minska livskvalitén för de äldre.

Den skandal som nu rullas upp är alltså inte ett olycksfall i arbetet. Detta är Caremas affärsidé. De hade bara inte tänkt sig bli upptäckta.

Vi har blivit varnade. Vi kan inte säga att vi inte visste. När vården styrs av vinstintresse, eller girighet på vanlig svenska, kommer människor i kläm.

De allra svagaste

Det är de allra svagaste, sjuka, äldre, dementa, människor helt beroende av sin omgivning som råkar illa ut. Och deras röster är för svaga för att höras.

Tills nu.

Problemet med Caremaskandalen är att det är själva systemet det är fel på. Bolag som Carema borde inte få bedriva vård.

Deras avkastning ligger på över 30 procent. Pengar som skattebetalarna tror går till vård och omsorg men som i själva verket går till skatteparadis.

Invändningen från de som försvarat systemet med obegränsat vinstuttag i välfärden har varit att kvalitén ökar genom konkurrens. Samma mekanismer som leder till bättre bilar och effektivare kundservice i industrin skulle leda till bättre vård och omsorg.

Vill politikerna veta hur det fungerar i verkligheten kan de fråga några av Caremas så kallade "kunder".

Fråga den man på äldreboendet Tallbohov som i flera månader fick sova på golvet.

Fråga de äldre som inte får nya blöjor.

Uselt motiv

Fråga de boende på Koppargården där läkare i yttrande till Socialstyrelsen uppger att 118 patienter är i riskzonen. Av 232 platser.

Kvalitet? Inte på den här sidan Sankte Per.

Man kan bygga bilar för att tjäna pengar men inom omsorgen krävs något mer. Engagemang, empati, respekt för varje människas unika värde.

Dessa värden behöver inte bero på om vården organiseras privat eller offentligt. Men de står i stark kontrast till en kultur där vinstintresset är alltings utgångspunkt.

Girighet är ett uselt motiv för att vårda människor.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.