Anfall mot Iran måste förhindras

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Spänningen mellan Benjamin Netanyahus Israel och Mahmoud Ahmadinejads Iran ökar för varje dag och påverkar hela regionen.
Spänningen mellan Benjamin Netanyahus Israel och Mahmoud Ahmadinejads Iran ökar för varje dag och påverkar hela regionen.

18 NOVEMBER 2011. Irans kärnvapen

I lördags skedde en explosion på en militärbas väster om Irans huvudstad Teheran. Enligt den officiella versionen var det en olycka när några soldater flyttade ammunition. 17 personer dog och flera skadades.

En av de döda var generalmajor Hassan Moqqadam. Han beskrivs som en av pionjärerna bakom Irans missilteknologi.

Israel har hotat angripa Iran för att stoppa landets kärnvapenprogram. Iran tänker i så fall slå tillbaka mot en kärnanläggning i Israel som svar. Ett fullständigt sammanbrott närmar sig.

Efter explosionen utanför Teheran fylldes israelisk media av spekulationer om att Israel låg bakom attacken. Dagen efter citerade Time Magazine en västlig underrättelsekälla som bekräftar att israeliska underrättelsetjänsten Mossad är ansvarig.

– Det finns fler kulor i det magasinet, sa källan och antydde att Israel kommer fortsätta agera.

Spänningen har ökat sedan Internationella atomenergiorganet, IAEA, för en dryg vecka sedan slog fast att Iran troligen försöker skaffa kärnvapen.

”Informationen indikerar att Iran har genomfört aktiviteter som är relevanta för att utveckla en atombomb” skriver IAEA i rapporten.

Den politiska situationen är dessutom ovanligt komplicerad.

I Israel har nationalismen ökat. Den högerextrema delen av regeringen, med premiärministern Benjamin Netanyahu och utrikesministern Avigdor Lieberman i spetsen, hetsar för krig.

USA:s politiska system är närmast lamslaget i Mellanösternfrågor på grund av det kommande presidentvalet. Dessutom är man förhållandevis ointresserad av omvärlden på grund av den ekonomiska krisen.

I Europa råder politiskt kaos på grund av eurokrisen. Regeringarna i Grekland och Italien har just fallit. EU har knappast en stark röst i världspolitiken just nu.

Dessutom är många arabländer själva oroliga för vad kärnvapen i Irans händer skulle betyda.

Därför testar nu Israel gränserna för vad de kan komma undan med.

Går det så långt som till krigshandlingar mellan Israel och Iran skulle det direkt påverka hela regionen. Terrorhotet skulle öka i Israel, men även i hela västvärlden. Den redan skakiga världsekonomin riskerar en global krasch med stigande oljepriser och ökad osäkerhet.

EU och USA måste nu hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Stenhård press på Israel att inte agera militärt mot Iran. Spänningen stiger för varje dag.

Diplomatisk offensiv mot Iran, inklusive utökade sanktioner, för att få dem att lägga ner kärnvapenambitionerna.

Det är för sent för mer passivitet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.