Eva Franchell

Filippa Reinfeldt fick kalla fötter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är något sjukt i Stockholms läns landsting.

Det är sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som har ansvar för medborgarnas hälsa. Hon får medborgarnas företroende och för deras pengar beslutar hon att satsa på Nya Karolinska sjukhuset.

Sedan stänger hon dörren och avslöjar ingenting mer. 900 landstingsanställda har belagts med tystnadsplikt för att uppgifter om det nya sjukhuset inte ska läcka ut. Men det är klart att en del oroväckande uppgifter ändå når oss.

Följande gäller: Sjukhusbygget är ett OPS-projekt, det vill säga i offentlig-privat samverkan. Enligt kontraktet ska stockholmarna betala 52 miljarder kronor mot att Skanska och riskkapitalisten Innisfree bygger och driver sjuk-huset fram till 2040.

52 miljarder kronor är en ohygglig massa pengar för ett sjukhus. Filippa Reinfeldt avslöjar inga detaljer, men det är uppenbart att hon har fått kalla fötter. En massa tillägg till beställningen kan driva upp kostnaderna. Dessutom verkar Nya Karolinska vara mycket dyrare än liknande projekt i andra länder. 

Ryktena säger att den borgerliga landstingsledningen kontaktat advokat för att reda ut om avtalet kan sägas upp i förtid.

I dagarna avslöjar också Skanska att de kan tänka sig att sälja sin del av Nya Karolinska innan kontraktet löpt ut. Stockholmarna skulle få ett sjukhus som åker runt på en andrahandsmarknad, vad nu det skulle innebära för de sjuka.

Trots att Filippa Reinfeldt och hennes medarbetare gör allt för att hålla tätt runt affären vet vi dessutom att det nya sjukhuset kommer att ha färre sjukhussängar än i dag och att de ska räcka till många fler patienter.

Vi anar att Filippa Reinfeldt ångrar hela projektet. Men det är något hon inte heller vill ska komma ut.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN