ÅSIKT

Ryskt nervgift och nazistiska bomber

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Corporal Pete Brown / AP TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Det var den 4 mars i Salisbury i södra England som ex-spionen Sergej Skripal och dottern Julia hittades medvetslösa på en parkbänk.

Läkarundersökningen visar att de utsatts för ett militärt nervgift av typen ”novitjok”, utvecklat i Sovjet på 70- och 80-talet.

– Regeringens slutsats är att det är högst troligt att Ryssland är ansvarigt, sa den brittiske premiärministern Theresa May i parlamentet i måndags.
Det var klarspråk och fortsättning lär följa.

Den brittiska reaktionen är viktig. Sergej Skripal hjälpte brittiska underrättelsetjänsten men greps och kom senare till Storbritannien i en spionutväxling. Att Ryssland ligger bakom är naturligtvis sannolikt eftersom både ex-spionen och nervgasen kommer därifrån. Dessutom är dödligheten bland motståndare till Kreml vanligen hög.

”Trettio silverpengar”

Vladimir Putin har själv sagt att förrädare kommer att dö.

"Lita på mig. Dessa människor har förrått sina vänner, sina vapenbröder. (...) de kommer att kvävas av de trettio silverpengar de fått."

Britterna har krävt en förklaring av Ryssland till det som hänt. Om inte ett ”trovärdigt svar” har kommit i dag drar hennes majestäts regering ” slutsatsen att den här handlingen är att likställa med olaglig maktutövning av den ryska staten mot Storbritannien”, är beskedet.

Händelsen väcker minnen av de nazistiska bombattackerna i Göteborg 2016 och 2017. Två av de nazistiska aktivister som knöts till händelsen hade strax innan fått paramilitär utbildning i Ryssland.

Stridsträningen förmedlades genom den fascistiska Ryska Imperiska Rörelsen men i praktiken kräver sådana aktiviteter i Ryssland inblandning av underrättelsetjänsten. Vladimir Putin leder en polisstat där allt kontrolleras noggrant - i synnerhet militär och paramilitär verksamhet.

Obehaglig upptrappning

Steget mellan att utbilda terrorister från andra länder och att försöka mörda någon som i Salisbury är inte långt och det är en extremt obehaglig upptrappning som nu sker från rysk sida.

Nervgasen i Salisbury är ett angrepp mot vår demokrati och det öppna samhället, inte bara i Storbritannien utan i hela Europa. Den brittiska regeringen har ännu inte redovisat hur den tänker svara men naturligtvis måste även Sverige och övriga EU sluta upp vid britternas sida.

Förutom Sergej och Julia Skripal skadades även en polisman allvarligt. Ett 20-tal andra personer som bara råkade befinna sig på fel plats har fått söka vård för lindriga skador.

Det måste få kännbara konsekvenser för de som ligger bakom.

ARTIKELN HANDLAR OM