Mejla

Eva Franchell

Facebooktjuvar och prostituerade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den svenska valrörelsen riskerar att bli en sunkig tillställning.
Fyra svenska partier har kontaktats av skandalbolaget Cambridge Analytica. Och även om Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna tackade nej till företagets erbjudanden så hade de ändå kontakt.
Hederliga svenska partier kontaktades av världens mest manipulativa företag.

Hata Hillary

Cambridge Analytica är alltså företaget som riggade Donald Trumps valseger. Det är företaget som sa sig kunna förändra publikens beteende genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap. "Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse", som det står på företagets hemsida.
Vi har lärt oss vad det innebär.
Cambridge Analytica har samlat in information om 50 miljoner Facebookanvändare. Företagets nyligen sparkade vd Alexander Nix har avslöjat hur man sedan pumpade ut hata-Hillary-meddelanden till potentiella Trumpväljare.

Mutor och prostituerade

Cambridge Analytica har haft fler tjänster i sitt utbud, mutor, ex-spioner och prostituerade. Tänk att den gamla hederliga honungsfällan fortfarande är gångbar i politiska kretsar.

Det är givetvis bra att de borgerliga partierna tackade nej till allt det där. Det är bra att även övriga riksdagspartier valt att inte anlita vare sig Facebooktjuvar eller prostituerade. Men alla partier använder förstås Facebook i sitt propagandaarbete.
All information vi har lagt ut på våra Facebookkonton, våra intressen, bilder på barnen, sommarstugan, vänner och bekanta. Facebook samlar våra uppgifter och säljer dem (det vill säga oss) till de politiska partierna så att de i sin tur kan bearbeta oss. Här hemma har konfliktnivån än så länge varit låg.

Föda barn i juli

Facebook är ju väldigt bra på att samla intressegrupper. Vi som ska föda barn i juli. Eller vi som gillar inredning, inspiration och renovering. Det är harmlöst och tonen i grupperna brukar vara trevlig. Inte tänker vi på att vi samtidigt blir målgrupp för Socialdemokrater eller Moderater som vill nå nyblivna föräldrar som just fått en bostad.
Och vad händer när valet närmar sig och konfliktnivån stiger? Hur värjer vi oss då?

Det är inte väljarna som ska lämna Facebook, det är partierna som får ta sitt ansvar. Ett valresultat får aldrig manipuleras fram

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Cambridge Analytica

Facebook