Mejla

Eva Franchell

Cancersjuke Oskar inlåst på Nya Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En gång gjorde personalen ett undantag och Oskar fick komma ut på balkongen. "Där kunde man ju få stå och drömma lite ... om att flyga ut i världen och så."
Foto: privat /
En gång gjorde personalen ett undantag och Oskar fick komma ut på balkongen. "Där kunde man ju få stå och drömma lite ... om att flyga ut i världen och så."

Cancersjuke Oskar, 12, får inte komma ut.

Han vårdas på Nya Karolinska sjukhuset och där är balkongerna reserverade för personalen. Oscar får egentligen aldrig känna frisk luft eftersom fönstren inte går att öppna.

Han vårdas i ett slutet system där luften blir så torr att slemhinnorna spricker. Patienter som behandlas med cellgifter får ju särskilt känsliga slemhinnor, men det var ingen som tänkte på de sköra barnen när man byggde sjukhuset.

Ghostbusters sanerar

När patienterna mår illa och kräks går det inte att vädra ut lukten. I stället har sjukhuset en särskild patrull med uppdrag att ta bort äckliga dofter. Oscars mamma Anna Eklund Tarantino berättar att de är lite som Ghostbusters när de kommer och sanerar.
Antagligen är städningen något Skanskas underleverantörer kan fakturera extra för. De har ju visat att de tar betalt för varje liten insats. En ombyggd dörr kostar 1,2 miljoner kronor. Bäddningar av 27 sängar en gång om dagen kostar 586 772 kronor om året.

Barnen som inte får kosta

Det är väl egentligen bara barnen som inte får kosta. Det finns till exempel inget familjekök där föräldrarna kan laga barnens favoritmat. På grund av behandlingen har Oskar blåsor i hela munnen och därmed svårt att äta. Han borde få det bästa han vet, men Nya Karolinska serverar mikromat.
– Inte ett spenatblad, inte en tomat, inte en gurkbit, säger hans mamma.

Nu går Barncancerföreningen i Stockholm-Gotland in och betalar ett familjekök på Nya Karolinska. Barncancerföreningen betalar också för ett medicinskt verktyg som gör det lättare för vårdpersonalen att hitta barnens vener när man behöver ta blodprov.
– De här barnen ska inte behöva lida i onödan, säger Barncancerföreningens Caroline Palo till SVT.

Giriga direktörers lekstuga

Föreningen tänkte också bekosta ett lekrum, men när moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius fick höra talas om det lovade hon att betala för lekrummet. Hon skämdes antagligen.
Nya Karolinska är resultatet av hennes privatiseringsiver. Hon menar att Moderaternas vårdval ger patienterna möjlighet att välja vård. Men det är inte Oskar som kan välja.
I stället är det Nya Karolinskas ordförande Anders Ekblom som frossar i möjligheter. Han är också ordförande i ett läkemedelsbolag som säljer tester på Nya Karolinskas patienter. För säkerhets skull har han fakturerat sjukhuset för sina tjänster.

Barnen på canceravdelningen serveras uppvärmd mikromat. De vill komma ut i friska luften, de behöver leka, men i stället har Nya Karolinska blivit en lekstuga för giriga direktörer och privatiseringsglada politiker. Det är verkligen många som borde skämmas.

Av: Eva Franchell

Publicerad: