ÅSIKT

Filippas teori – Nalins verklighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

5 MARS 2008. Det moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldt vägrar än så länge att komma till Tensta och ta debatten om Vårdval Stockholm. I går stod däremot Mona Sahlin på torget utanför vårdcentralen.

Hon berättade för flera hundra Tenstabor varför socialdemokraterna är mot reformen.

”Vården i Tensta, Rinkeby, Södertälje och Botkyrka blir sämre. Vården på Östermalm och de rika områdena i nordost blir bättre.”

Försvarar nya systemet

Nalin Pekgul, som själv arbetat på vårdcentralen, upprepade sin uppmaning till Filippa Reinfeldt att komma till Tensta och möta de människor som drabbas av de borgerliga besparingarna. Nästa vecka står Pekgul där igen, på torsdag klockan 16.

Det verkar finnas en viss nervositet i det borgerliga lägret inför effekterna av vårdreformen. Landstinget utreder redan om systemet bör göras om.

Ändå försvarade Filippa Reinfeldt det nya systemet i söndagens Agenda. Pengarna ska följa med patienten, inte vara bundet till ett visst geografiskt område, är ett av argumenten.

Måste släppa prestigen

Filippa Reinfeldt talar om marknadsteori, Mona Sahlin och Nalin Pekgul om den praktiska verkligheten.

Personalen på vårdcentraler i utsatta områden gör ett fantastiskt jobb men det finns gränser för vad man orkar med när färre händer ska klara allt tyngre uppgifter. Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting borde släppa den politiska prestigen och snabbt göra om systemet.

”Det är fel, helt enkelt”, som artisten Adam Tensta sa på gårdagens möte.