Galna transporter av våra äldres mat

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19 MAJ 2008. Det är något grundläggande fel med det moderna samhällets syn på transporter. I går avslöjade radioprogrammet Kaliber att många kommuner från långa avstånd flyger in mat till hemtjänsten. Det mest absurda fallet de hittade var Umeå, som transporterar maten till äldre hela vägen från Lidköping.

Oförsvarbart

Var tionde kommun hade uppgett att de fraktar maten 20 mil eller mer. Köttbullar, pannkakor och ärtsoppa lagas och förpackas i en del av landet och äts sedan upp i en helt annan del. Det är förstås helt oförsvarbart ur miljösynpunkt.

Så varför kan det ändå hända? Vilken sorts rationalitet använder beslutsfattarna när de bestämmer sig för att göra på det viset?

De flesta som talat med Kaliber uppger att de bedömer två faktorer, kvalitet och pris, när de upphandlar maten till hemtjänsten. Låt oss gissa att priset är den i allt avgörande frågan. Det verkar av någon anledning osannolikt att maten som lagas i Lidköping är så mycket godare och mer näringsrik än den i Umeå att det skulle väga upp nackdelarna med långa frakter.

Exemplet med maten speglar tyvärr vår tids samhälle, där allt ska upphandlas på marknadens villkor. Miljöhänsyn tas allt för sällan med i kriterierna för upphandling, än mindre vikten av lokalt producerad mat.

Gränserna måste testas

Det håller naturligtvis inte. Kommunerna måste förstå att trafikens miljöpåverkan är deras bekymmer likväl som alla andras.

EU:s upphandlingsregler är sådana, säger kommunföreträdarna. I så fall måste gränserna för de reglerna testas. Och regeringen måste arbeta för att ändra dem. Närproducerad mat är inte alltid det bästa, men det är inte rationellt att flyga mat till hemtjänsten över hela Sverige.

JB

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.