ÅSIKT

Nu förlorar regeringen kampen om våra jobb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Lågkonjunkturen är här. Konjunkturinstitutet räknar med nedskärningar bland svenska företag och en stigande arbetslöshet de kommande två åren. Den dystra bilden av Sveriges ekonomi delas av bland andra SEB som i sin prognos sätter en något högre nivå på arbetslösheten 2010. Det ser ut som att regeringen är på väg att förlora kampen om jobben.

När den starka konjunktur som drivit upp sysselsättningen viker står regeringen handfallen. Den saknar arbetsmarknadspolitiska verktyg för att möta en lågkonjunktur. Regeringen bär inte skulden för den fallande konjunkturen, men borde sluta att ignorera den.

Mycket dyr reform

Anders Borg har motiverat sitt jobbskatteavdrag, skattesänkningar som kostar staten 50 miljarder kronor, som en reform för att få fler i arbete. Ska jobbskatteavdraget bedömas enbart som en arbetsmarknadspolitisk reform är den, milt uttryckt, mycket dyr.

Enligt finansdepartementets egna beräkningar kostar varje nytt jobb staten över en halv miljon kronor.

Jobbskatteavdraget är ingen åtgärd för att få fler i arbete utan en klassisk moderat, ideologiskt driven, skattesänkning. I en rapport som LO-ekonomerna presenterade i veckan pulvriseras regeringens argumentation om jobbskatteavdraget.

Genom att studera vilka effekter skattesänkningarna har på olika inkomstgrupper och pers-oner som står utanför arbetsmarknaden eller är arbetslösa visar LO att jobbskatteavdraget har liten betydelse för sysselsättningen.

Den som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden har inte fått det lättare för att skatten sänkts.

5 000 har fått jobb

Från arbetsmarknadsdepartementet lyfter man gärna fram jobbgarantin för ungdomar som en framgångsrik arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Det borde man inte göra. Av 131 000 arbetslösa ungdomar har 5 000 fått jobb genom jobbgarantin.

Trots varningarna om tuffare tider planerar Anders Borg fortsatta breda skattesänkningar. Det räcker inte när Sverige möter en lågkonjunktur.