Låt inte nazisterna ta vår nationaldag

Av: Eva Franchell

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var någon gång i början av 70-talet. Jag och mina tågluffar-kompisar hamnade i franska Evian. Vi kom fram på eftermiddagen och hela staden var upp och ner, precis alla var på fötter. Folk kånkade ut bord och stolar på torget. På kvällen började festen.

Vi hade aldrig varit med om något liknande. Vilket party!

När fyrverkerierna lyste upp Genèvesjön framåt natten var vi mätta av alla intryck: mat, musik och aningen för mycket vin. Vi hade upplevt våra livs första nationaldagsfirande. Det var den 14 juli och fransmännen firade minnet av franska revolutionen. De firade sin frihet.

På den här tiden hade Sverige ingen egen nationaldag. Vi hade Svenska flaggans dag, då kungen åkte upp till Skansen för att dela ut flaggor till scouterna och lottakåren, men det var väl det hela. Knappast någon anledning att fira.

Vi fick vår nationaldag först 2004. Demokratin i Sverige har ju kommit till mera successivt, så regeringen fick tillsätta en hederlig svensk utredning för att komma på när vi skulle fira nationaldag. Det blev den 6 juni, dagen då Gustav Vasa valdes till kung 1523. Dagen då regeringsformen antogs 1809. Den dag vi tidigare kallade Svenska flaggans dag.

I år är det fyra år sedan vi började fira minnet av Gustav Vasa och regeringsformen. Inte mycket till frihetskänsla i det.Kungen har fortsatt att dela ut sina flaggor till scouterna och lottakåren. I kommunalhusen runt om i landet välkomnar man de nya svenskarna som just fått sitt medborgarskap och det är väl trevligt. Men var är partyt?

Inte pågår det i Stockholm, där nazisterna kommer att samlas till Folkets marsch för fjärde året i rad.

Den svenska nationaldagen kom som på beställning för alla de nazister och sverigedemokrater som hävdar svenskheten. Jag vill faktiskt inte fira samma dag som de.

De ska inte stjäla vår nationaldag.

Nazisterna anstränger sig för att verka rumsrena. I instruktionerna för Folkets marsch uppmanas alla deltagare att vara nyktra och klä sig propert. Inga uniformer, inga skinhead-kläder. Nu är det vit skjorta eller blågul t-shirt som gäller.

Men låt er inte luras av de vita skjortorna. Nazisternas intentioner är lika svarta som vanligt.

I år kommer den fredliga organisationen Stoppa nazismen försöka ta tillbaka gatan från alla nazister och stenkastande motståndare. Så om ni vill värna nationaldagen kan ni gå in på www.stoppanazismen.nu.

Och när ni demonstrerat färdigt kan ni gå till Skansen för att titta på det svenskaste vi har, en franskättad kung med sin tyska drottning.

Den riktiga festen väntar vi med till midsommarafton. Då släpar även svenskarna ut alla borden. Det må regna småspik, midsommarsillen ska ätas utomhus.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.