Mejla

Anders Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

LCHF - en del av klimathotet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte bara oventenskaplig utan direkt samhällsfarlig.

Extremt väder ökar till följd av vår livsstil.
Foto: Foto: AP och HENRIK HANSSON
Extremt väder ökar till följd av vår livsstil.

– Äter man en riktig kost får man inte cancer.

Det påstod Annika Dahlqvist, känd som "fettdoktorn" i en intervju i Aftonbladet 2009. I samma intervju påstod hon att dieten LCHF även skyddade mot svininfluensan.

– Vi som äter LCHF får inga infektionssjukdomar, sa hon.

– Det går inte ens att argumentera mot den här typen av resonemang som hon för. Det är helt enkelt alldeles för dumt, svarade smittskyddsläkaren Åke Örtqvist.

LCHF är en diet som bygger på att man ska äta mindre kolhydrater som pasta, ris, potatis och bröd och mer fett som finns i bland annat smör, kött och fisk.

Det finns flera problem med detta. De påståenden LCHF-förespråkarna kommer med framstår som synnerligen oventenskapliga. Annika Dahlqvist blev 2009 också utsedd till "Årets förvillare" av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Bland annat hade hon påstått att svininfluensan skapats i läkemedelsindustrins laboratorier för att de skulle få sälja mer vaccin. Hon backade senare från påståendet men det säger en del om den världsbild som omger LCHF-dieten. Hon ansåg även att "etablissemangets" kostråd orsakar cancer och att mammografi därför inte behövs.

Men det största problemet är inte den New Age-inspirerade retoriken och påståenden om att en viss kost botar allt, utan de faktiska effekter ett ökande köttätande får på hälsa och klimat.

LCHF följer en rådande trend i Sverige. Från att vi svenskar i genomsnitt åt 50 kilo kött per år 1960 har vi i dag nästan fördubblat vår köttkonsumtion. Enligt Naturskyddsföreningen står djuruppfödningen för omkring en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafiken. Köttproduktionen tar ungefär 70 procent av all världens jordbruksmark i anspråk och bidrar starkt till skövlingen av regnskogen.

De senaste hundra åren har temperaturen stigit med en grad i Sverige och 0,8 grader globalt. Och termperaturen fortsätter stiga. Effekten blir att havsnivån stiger, isarna vid polerna smälter och att vi får allt mer extremt väder som stormar, skyfall, extrem torka.

Vi måste helt enkelt ställa om vårt samhälle och minska våra utsläpp av växthusgaser. Konsekvenserna kommer annars bli förödande.

I det perspektivet är LCHF inte bara ovetenskapligt, utan direkt samhällsfarligt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN