Jämtin måste ge besked om Mustafa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partisekreteraren Carin Jämtin har nu ett tungt ansvar.
Partisekreteraren Carin Jämtin har nu ett tungt ansvar.

LEDARE

Den antirasistiska tidskiften Expo skriver i dag på sin sajt om en särskild händelse under den socialdemokratiska kongressen i helgen: Valet av Omar Mustafa till partistyrelsen. På Aftonbladets debattsida skriver Willy Silberstein från Svenska kommitten mot antisemitism i samma ämne.

Valet väcker, precis som Expo och Silberstein skriver, många frågor.

Mustafa har under flera år, i olika roller, deltagit i samhällsdebatten. Han sitter i styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholm och är ordförande för föreningen Hjärta - troende socialdemokrater i Stockholm.

Han är i dag ordförande i Islamiska förbundet och var tidigare generalsekreterare i Sveriges unga muslimer.

Enligt Expo bjöd Mustafa i den rollen år 2010 in de kända antisemiterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany till en konferens i Stockholm.

Sultan har i Hamahs tv-kanal påstått att judar varje påsk begår ritualmord på kristna och använder deras blod i brödet. Al-Serjany har i artiklar påstått att judar kontrollerar medier, politiken och ekonomin.

I kommentarer efter konferensen har Omar Mustafa varit helt oförstående mot den berättigade kritik inbjudningarna fått. Det samma gällde när Sveriges unga muslimer bjöd in den homofientlige Sheik Abdullah Hakim Quick på en annan konferens.

Det är oacceptabelt.

På den S-kongress där Mustafa i helgen valdes talade också den norske statsministern Jens Stoltenberg, partiledare för socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Stoltenberg underströk den socialdemokratiska rörelsens kompromisslöshet i kampen för människovärdet och mot extremismen.

Stoltenbergs budskap var att Socialdemokraterna är ett antirasistiskt parti. Därför tar man konsekvent avstånd från rasism, oavsett om den riktas mot muslimer, romer, judar eller någon annan grupp.

Att en person som nu sitter i partiets styrelse svajar i den frågan kan inte tolereras.

Partisekreteraren Carin Jämtin har nu ett tungt ansvar. Omar Mustafa måste ta avstånd från de personer han tidigare bjudit in och en gång för alla göra det trovärdigt att han delar partiets syn på kampen mot antisemitismen.

Inget annat duger.

Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.